Αν και έχουμε συνηθίσει οι νέες τάσεις στη διατροφή να μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι επώνυμοι σταρ δηλώνουν πιστοί σε μια γαλλική… πατέντα. Η νέα δίαιτα, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους πιστούς, μεταξύ των οποίων η διάσημη τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ και το μοντέλο Ζιζέλ, ονομάζεται «δίαιτα Dukan». Η εν λόγω δίαιτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και η αγγλική έκδοση του βιβλίου «The Dukan Diet» στη Μεγάλη Βρετανία. Εκτιμάται ότι σύντομα η φήμη της θα φτάσει και στο Χόλιγουντ, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στις αγαπημένες δίαιτες των σταρ. Η δίαιτα του γάλλου διατροφολόγου δρ. Pierre Dukan -ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως γενικός γιατρός, αλλά μεταπήδησε στη διατροφολογία μετά την επιτυχία της δίαιτάς του- είναι ήδη δημοφιλής στην πατρίδα του, όπου λέγεται ότι την έχουν δοκιμάσει 1,5 εκατομμύριο γυναίκες. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας προτείνει ο γάλλος γιατρός προκειμένου να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Η ιστορία της δίαιτας
Η δίαιτα Dukan «γεννήθηκε» όταν ένας ασθενής του γάλλου γιατρού τού ζήτησε συμβουλές για να αδυνατίσει, με την προϋπόθεση ότι δεν θα στερηθεί το κρέας. Ο δρ. Dukan τον συμβούλευσε να φάει μόνο κρεατικά για 5 ημέρες. Παράλληλα, του συνέστησε να πίνει άφθονο νερό. Ο άνδρας έχασε 5 κιλά σε 5 ημέρες. Στη συνέχεια, ο δρ. Dukan του ζήτησε να προσθέσει τα ψάρια και τα θαλασσινά στο μενού του. Καθώς οι ημέρες περνούσαν και ο άνδρας συνέχιζε να χάνει βάρος -ενώ οι εξετάσεις του ήταν φυσιολογικές-, του είπε να τρώει γαλακτοκομικά, πουλερικά και αυγά, ενώ στο τέλος προσέθεσε και τα λαχανικά στη διατροφή του. Σε 20 ημέρες, ο άνδρας αυτός είχε χάσει 12 κιλά και ο δρ. Dukan είχε αποφασίσει να στραφεί στη διαιτολογία.

Με μεγάλη προσοχή
«Η συγκεκριμένη δίαιτα θέλει προσοχή, καθώς παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Όσον αφορά την κατανάλωση λιπαρών, ενώ βασίζεται στη μείωση του ζωικού λίπους, το γεγονός ότι επιτρέπει την ελεύθερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος τελικά μπορεί να οδηγήσει στην αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους. Παράλληλα, ο αποκλεισμός των υδατανθράκων στις πρώτες φάσεις της δίαιτας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ιδιαιτέρως σε άτομα με έντονη δραστηριότητα – από έναν απλό εκνευρισμό μέχρι έντονη αδυναμία, ζαλάδες και κόπωση. Η φιλοσοφία των υπερπρωτεϊνικών διαιτών βασίζεται στη γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων, όπως αυτών που περιέχουν υδατάνθρακες, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ιδιαιτέρως όταν οι δίαιτες αυτές εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γενικότερα, η εν λόγω δίαιτα δεν προάγει ευρύτερες αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ατόμου και δεν ταιριάζει εύκολα με την καθημερινότητα ενός ατόμου, κάτι που είναι επιθυμητό όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος. Γι’ αυτόν το λόγο, δεν θα τη συνιστούσα. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να την εφαρμόσει, αυτό δεν θα πρέπει να γίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι όταν επιθυμεί να χάσει πολλά κιλά.»
Οι 4 φάσεις της δίαιτας
Η πρώτη φάση της δίαιτας Dukan διαρκεί λίγες ημέρες και είναι η πιο δύσκολη, ενώ η τελευταία διαρκεί διά βίου και επιτρέπεται να τρώμε ό,τι θέλουμε. Οι δύο πρώτες φάσεις της δίαιτας έχουν ως πρωταρχικό στόχο το αδυνάτισμα, ενώ η τρίτη και η τέταρτη στοχεύουν στο πέρασμα σε μια πιο ισορροπημένη
διατροφή και στη διατήρηση του νέου βάρους. Ο δρ. Dukan τονίζει ότι η προτεραιότητα της δίαιτάς του είναι η σταθεροποίηση του νέου βάρους, δεδομένου ότι συνήθως οι δίαιτες οδηγούν σε απώλεια κιλών, αλλά λίγο καιρό αργότερα ο δείκτης της ζυγαριάς δυστυχώς επανέρχεται στην αρχική του θέση.

1. Η επίθεση
Για ένα διάστημα 2-7 ημερών συνιστάται η κατανάλωση μόνο πρωτεϊνούχων τροφίμων. Ο δρ. Dukan προτείνει τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το άπαχο ζαμπόν, τα αυγά, τις μπριζόλες, τα θαλασσινά και τα ψάρια (π.χ. γαρίδες, σολομό, καβούρια). Επίσης, συστήνει την κατανάλωση άπαχων ή ημίπαχων γαλακτοκομικών, καθώς και την πόση άφθονου νερού.
Στόχος Η γρήγορη απώλεια βάρους.

2. H πλεύση
Στη δεύτερη φάση, συνεχίζουμε να τρώμε πρωτεΐνες, αλλά σταδιακά εντάσσουμε και τα λαχανικά στη διατροφή μας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μετά από μια ημέρα με πρωτεϊνούχα τρόφιμα, θα ακολουθεί μια ημέρα όπου θα τρώμε πρωτεΐνες μαζί με λαχανικά (στη λίστα περιλαμβάνονται 28 λαχανικά).
Στόχος Η απώλεια βάρους, η οποία εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 1 κιλό την εβδομάδα.

3. Η σταθεροποίηση
Σταδιακά προστίθενται στη διατροφή το ψωμί, τα φρούτα και οι αμυλούχες τροφές. Μάλιστα, προβλέπονται 2 ελεύθερα γεύματα την εβδομάδα (με όλες τις τροφές που μας έλειψαν κατά τη διάρκεια της δίαιτας, π.χ. σοκολάτα). Ο εμπνευστής της δίαιτας προτείνει η φάση αυτή να διαρκεί 10 ημέρες για κάθε κιλό που έχουμε ήδη χάσει.
Στόχος Η αποφυγή της επαναπρόσληψης του βάρους. Σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται απώλεια κιλών.

4. Η συντήρηση
Σε αυτό το στάδιο της δίαιτας μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε, αρκεί να τηρούμε τον κανόνα «μόνο πρωτεΐνες» για μία ημέρα την εβδομάδα, π.χ. κάθε Πέμπτη. Ο δεύτερος κανόνας του γάλλου διαιτολόγου είναι να τρώμε καθημερινά 3 κουταλιές πίτουρο βρόμης και ο τρίτος να περπατάμε 20′ τη μέρα.
Στόχος Σύμφωνα με το δρ. Dukan, ακολουθώντας τις συστάσεις του διά βίου, θα διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.

Close up στη δίαιτα
➜ Προβλέπει την κατανάλωση πίτουρου βρόμης σε όλες τις φάσεις της δίαιτας (ακόμη και στην πρω-τεϊνική φάση προτείνεται μια μικρή ποσότητα βρόμης καθημερινά). Η βρόμη είναι από τα πιο θρεπτικά δημητριακά ολικής άλεσης και συσχετίζεται με τη μείωση της χοληστερίνης, τον καλύτερο έλεγχο της πίεσης και του σακχάρου. Επιπλέον, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, που είναι πιθανό να παρουσιαστεί στην πρώτη φάση της δίαιτας.
➜ Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, η απώλεια βάρους είναι πολύ μεγάλη και αντιβαίνει στο ρυθμό απώλειας βάρους που ενδείκνυται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης δίαιτας (μισό με ένα κιλό την εβδομάδα).
➜Είναι γνωστό ότι οι δίαιτες που στερούνται υδατανθράκων ενδέχεται να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ζάλη και δυσκοιλιότητα. Επίσης, σε άτομα με έντονη δραστηριότητα, μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία και ατονία. Επιπλέον, η απουσία φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων, γι’ αυτό και στη δίαιτα του γάλλου γιατρού προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Τέλος, η αποκλειστική κατανάλωση πρωτεϊνών είναι πιθανό να αυξήσει τις τιμές της χοληστερίνης, γι’ αυτό και συνιστάται να συμβουλευτούμε ένα γιατρό πριν την ακολουθήσουμε.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τον κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. Internet http://www.dukandiet.co.uk/

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: