Βρετανοί ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να γράψουμε καλά σε ένα τεστ ή να τα πάμε καλά σε μια συνέντευξη για πρόσληψη σε κάποια επιχείρηση αυξάνονται αυτομάτως αν αφιερώσουμε 3 λεπτά στους προγόνους μας.

Καθώς αναλογιζόμαστε το δικό τους τρόπο ζωής, συνειδητοποιούμε ότι η ζωή έχει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από αυτές που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή οι ίδιοι και αυτομάτως παίρνουμε κουράγιο και αντλούμε τη βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε σίγουρα κι εμείς».

Οι ειδικοί βάφτισαν αυτό το παράδοξο φαινόμενο «προγονική επίδραση» και θεωρούν ότι τα τρομερά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι προηγούμενες γενιές (πολέμους, φτώχεια, πείνα, θανάτους, επιδημίες, έλλειψη ιατρικών παροχών κλπ.) δίνουν στο σημερινό άνθρωπο τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρει και ο ίδιος «αφού τα έβγαλαν πέρα όλοι αυτοί με πολύ σοβαρά προβλήματα».

Σε σχετικά πειράματα αποδείχτηκε ότι οι καλύτερες επιδόσεις σε διάφορα τεστ επιτεύχθηκαν από εκείνους που, για 3 λεπτά πριν από την έναρξη του τεστ, είχαν αναλογιστεί τις δυσκολίες που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν και όσα υπέφεραν οι πρόγονοί τους.

Τα ευρήματα των μελετών δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «European Journal of Social Psychology».