Ειδικοί κατασκεύασαν μια συσκευή που φιλτράρει τους ήχους ανάλογα με το μήκος κύματός τους και επιτρέπει να ακούμε μόνο… ό,τι θέλουμε. Η συσκευή θα αξιοποιηθεί άμεσα σε ακουστικά που θα διαθέτουν οι οδοντίατροι και τα οποία θα προστατεύουν τα αυτιά μας (και τον ψυχισμό μας) από τον ενοχλητικό έως και ανατριχιαστικό ήχο του τροχού.

Η συσκευή αυτή, όπως εξηγούν οι κατασκευαστές, δεν απαλείφει όλους τους ήχους, αλλά μόνο συγκεκριμένους. Θα διοχετευθεί σε οδοντιατρεία και θα αφήνει τον ασθενή να ακούει άνετα τη φωνή του γιατρού (δεν θα εξαλείφει, δηλαδή, το μήκος κύματος της ανθρώπινης φωνής), αλλά και τη μουσική που ακούγεται στο χώρο, π.χ. από το ραδιόφωνο. Στόχος της θα είναι να εξουδετερώνει μόνο το μήκος κύματος του τροχού – αυτού του απαραίτητου πλην όμως οδυνηρά ανατριχιαστικού εργαλείου.

Η ιδέα ήταν του καθηγητή Οδοντιατρικής και υπεύθυνου του Βασιλικού Οδοντιατρικού Ιδρύματος, κ. Brian Millar, ο οποίος δήλωσε:

«Η ιδέα μού ήρθε καθώς διάβαζα για τις προσπάθειες των κατασκευαστών της Lotus να επιτρέπουν στους οδηγούς του πολυτελούς αυτοκινήτου τους να ακούν μεν από το δρόμο κορναρίσματα ή φωνές ή άλλα μηνύματα ζωτικής σημασίας, αλλά όχι και το βουητό της μηχανής, το οποίο δεν προσφέρει τίποτε σημαντικό ως μήνυμα στον οδηγό – μόνο ενόχληση. Σκέφτηκα τότε ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τον τροχό του οδοντιατρείου μου. Ο ήχος του δεν είναι σημαντικός. Αντίθετα, προκαλεί μόνο ενόχληση ή και τρόμο. Γιατί, λοιπόν, να μην κάνουμε στα οδοντιατρεία ό,τι και η Lotus στα αυτοκίνητά της; Δηλαδή, γιατί να μην απαλλαγούμε από τους άχρηστους και ενοχλητικούς ήχους, κρατώντας μόνο τους χρήσιμους και ευχάριστους; Σύντομα, με τους βοηθούς μου επινοήσαμε μια συσκευή που μοιάζει με κανονικά ακουστικά και η οποία μπλοκάρει μόνο τον ήχο του τροχού, χωρίς να επηρεάζει τους υπόλοιπους ήχους στο περιβάλλον του οδοντιατρείου. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να ακούει μουσική από το MP3 του, τις συστάσεις του γιατρού του και ό,τι άλλο επιθυμεί, εκτός από τον τροχό. Ο «αθόρυβος» τροχός θα απαλλάξει τον ασθενή από ένα μεγάλο άγχος, γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο επηρεάζεται ο ψυχισμός μας από τον ήχο και μόνο του τροχού. Αφαιρώντας τον λοιπόν, επιτρέπουμε στον ασθενή να αντιμετωπίσει πιο χαλαρά την οδοντιατρική θεραπεία».