Νεότερη έρευνα δείχνει ότι ίσως ο αυτισμός να είναι πιθανότερος στα βρέφη που γεννιούνται λίγο μετά τη γέννηση του αδελφού ή της αδελφής τους, δηλαδή στις περιπτώσεις που η μητέρα αποκτά δεύτερο και τρίτο παιδί με μικρό διάστημα μεταξύ των τοκετών.

Οι ερευνητές ήλεγξαν τα δεδομένα από 660.000 γεννήσεις δευτερότοκων παιδιών και διαπίστωσαν ότι ο αυτισμός ήταν συχνότερο πρόβλημα στα βρέφη που η σύλληψή τους είχε γίνει λίγους μήνες μετά τη γέννηση του πρωτότοκου παιδιού. Μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτισμό διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζαν τα βρέφη που η σύλληψή τους έγινε μέσα σε ένα τρίμηνο από τη γέννηση του πρωτότοκου, αλλά σημαντικές πιθανότητες είχαν και όσα η σύλληψή τους έγινε μέσα σε ένα χρόνο από τη γέννηση του πρωτότοκου.

Συγκεκριμένα, όσο πιο κοντά στη σύλληψη του πρωτότοκου ήταν η σύλληψη του δεύτερου, οι πιθανότητες για αυτισμό τριπλασιάζονταν. Ακόμα και όταν η σύλληψη είχε γίνει ενάμιση χρόνο μετά τη σύλληψη του πρώτου παιδιού, το δεύτερο είχε και πάλι διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσει αυτισμό. Όσο μεγάλωνε η χρονική απόσταση, τόσο μειώνονταν τα περιστατικά αυτισμού και όταν η απόσταση ανάμεσα στις 2 συλλήψεις ήταν 3 χρόνια, οι ειδικοί εκεί πλέον δεν διαπίστωναν καμία αύξηση στον αριθμό των γεννήσεων αυτιστικών παιδιών.

Παρόμοιο μοτίβο διαπιστώθηκε και στη γέννηση τριτότοκων σε σχέση με τα δευτερότοκα – όσα γεννήθηκαν «απανωτά» με τα δευτερότοκα, είχαν αυτισμό σε υψηλότερο ποσοστό από εκείνα που γεννήθηκαν με 3 χρόνια διαφορά. Οι ειδικοί εικάζουν ότι ίσως αυτό το φαινόμενο να οφείλεται στο ότι οι απανωτές εγκυμοσύνες δεν δίνουν στον οργανισμό της μητέρας τον αναγκαίο χρόνο να αναλάβει πλήρως δυνάμεις και να προετοιμαστεί για την επόμενη κύηση. Μερικά στοιχεία που εξετάζουν είναι μήπως παίζει ρόλο «κλειδί» το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος ή το στρες.

Να προσθέσουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες προτιμούν να κάνουν τα παιδιά τους με μικρή διαφορά ηλικίας και έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της τάξης του 6% στις γεννήσεις παιδιών που έχουν από το μεγαλύτερο αδελφάκι τους πολύ μικρή διαφορά – μικρότερη από 2 χρόνια. Παλαιότερα, δηλαδή, το ποσοστό των παιδιών με τόσο μικρή διαφορά ηλικίας από τα αδέλφια τους αποτελούσαν το 11% των γεννήσεων, ενώ τώρα έφτασαν το 18%.

Βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες τεκνοποιούν πλέον σε σχετικά μεγαλύτερη ηλικία, οπότε έχουν το άγχος να αποκτήσουν το δεύτερο παιδί γρήγορα, προτού αρχίσουν προεμμηνοπαυσιακές δυσκολίες στη σύλληψη και στην κύηση.