Αν κάνετε οικονομία στη θέρμανση, μια έρευνα για την παχυσαρκία θα ενισχύσει την απόφασή σας και θα κάνει ίσως το κρύο από πιο ανεκτό έως και ευχάριστο. Η έρευνα προέρχεται από το University College London και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Obesity». Όπως αναφέρει, τα ζεστά σπίτια μάλλον συμβάλλουν στην επιδημία της παχυσαρκίας, ενώ τα κρύα μας βοηθούν να αδυνατίσουμε.

Η επικεφαλής της έρευνας, Fiona Johnson, ανέφερε σε συνέντευξή της προς το BBC σχετικά τα εξής:

«Πίσω από την επιδημία της παχυσαρκίας βρίσκεται η αλλαγή στον τρόπο διατροφής και στον τρόπο ζωής μας, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο ζεστός είναι ο χώρος στον οποίο ζούμε ή εργαζόμαστε. Όταν, δηλαδή, το ανθρώπινο σώμα προσπαθεί να μείνει ζεστό, το καταφέρνει με την κίνηση ή με την αξιοποίηση ενός ειδικού λίπους που διαθέτει σε μικρή ποσότητα –του «καφέ λίπους». Καθώς φροντίζουμε να κρατάμε διαρκώς ζεστούς τους εσωτερικούς χώρους πλέον, το σώμα μας δεν χρειάζεται να καταβάλλει την παραμικρή προσπάθεια για να παραμείνει ζεστό.

Έτσι, όσο λιγότερο εκτιθέμεθα στο κρύο, τόσο πιο παχείς γινόμαστε. Η μακροπρόθεσμη ζημία όμως γίνεται στις αποθήκες του καφέ λίπους. Αυτές άλλοτε πιστεύαμε ότι τις έχουν μόνο τα βρέφη, αλλά τώρα ξέρουμε ότι καφέ λίπος σε μικρό ποσοστό φέρει και ο οργανισμός του ενηλίκου. Αποστολή του, μεταξύ άλλων, είναι να παράγει θερμότητα όταν το σώμα εκτίθεται στο κρύο. Είναι ένα είδος καλού λίπους στο ανθρώπινο σώμα και είναι διαπιστωμένο ότι όσο περισσότερο διαθέτουμε από αυτό, τόσο πιο λεπτοί είμαστε. Πιθανόν το καφέ λίπος να παρεμβαίνει και στο μεταβολισμό της τροφής και στην αποθήκευση του υπόλοιπου λίπους. Όταν, όμως, λατρεύουμε τη ζέστη, τότε σταδιακά λιγοστεύει το καφέ λίπος στο σώμα μας και έτσι χάνουμε ακόμα και τα ελάχιστα αποθέματα του θετικού, καφέ λίπους που διαθέτουμε».

Η Fiona Johnson συνιστά να κρατάμε το θερμοστάτη στους 20-21 βαθμούς Κελσίου, ώστε να μην αισθανόμαστε ότι κρυώνουμε, αλλά και να μην αισθανόμαστε ότι το σπίτι «είναι φούρνος». Επίσης, συνιστά να περνάμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε σε εξωτερικούς χώρους, όχι μόνο για να κινούμαστε, αλλά κυρίως για να αναγκαζόμαστε να αξιοποιούμε το καφέ λίπος του σώματός μας και να μην το αφήνουμε να αδρανεί.