Έχω πάθει πνευμονική εμβολή (1/11/2010) και παίρνω αντιπηκτικά. Επιτρέπεται το ταξίδι με αεροπλάνο; Επίσης έκανα τεστ οστεοπόρωσης και μου βρήκαν στο ισχίο, και οστεοπενία στο σπόνδυλο. Είμαι 34 χρονών, μήπως φταίνε τα αντιπηκτικά που παίρνω;

ευχαριστώ

Κιμ

Η πνευμονική εμβολή είναι η σοβαρότερη εκδήλωση θρομβοεμβολικής νόσου. Έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση του περιστατικού σας, το υπόστρωμα πάνω στο οποίο συνέβη. Αν δηλαδή είχε προηγηθεί φλεβική θρόμβωση σε κάτω άκρο ή κάποιος τραυματισμός, και κυρίως αν έχετε θρομβοφιλία. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση κουμαρινικού αντιπηκτικού (για διάστημα τουλάχιστον 6 – 24 μηνών ανά περίσταση) είναι η ορθή αρχική αντιμετώπιση και προφύλαξη. Στο διάστημα αυτό πρέπει βέβαια να κάνετε τακτικό έλεγχο και ρύθμιση INR, καθώς και μοριακό έλεγχο θρομβοφιλίας. Η συνέχιση της αντιπηκτικής αγωγής για μακρύτερο χρονικό διάστημα, καθώς και το είδος αυτής, θα εξαρτηθούν από τον έλεγχο θρομβοφιλίας.
Σε ότι αφορά το αεροπορικό ταξίδι, μπορείτε ελεύθερα να το κάνετε και δεν χρειάζεται να πάρετε κάποιο επιπλέον προφυλακτικό μέτρο. Σε κάποια είδη θρομβοφιλίας συστήνεται προφυλακτική ένεση ηπαρίνης πριν από πολύωρα αεροπορικά ταξίδια. Στην περίπτωσή σας όμως, είστε έτσι κι αλλιώς καλυμμένη εφόσον λαμβάνεται αντιπηκτική αγωγή.
Η διάγνωση οστεοπενίας που αναφέρετε είναι επίσης σημαντική και πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό ιατρό. Τα αντιπηκτικά κουμαρινικά από το στόμα δεν συσχετίζονται με αυτό το εύρημα. Ωστόσο, ένα άλλο είδος αντιπηκτικής θεραπείας – οι ενέσεις ηπαρίνης – έχει βρεθεί ότι προκαλεί ή επιταχύνει την οστεοπενία όταν λαμβάνεται για πολύμηνο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο φροντίζουμε να τις χορηγούμε με σύνεση και φειδώ στην εγκυμονούσες που έχουν θρομβοφιλία. Εφ’ όσον η αγωγή σας δεν περιλαμβάνει ηπαρίνη δεν εμπλέκεται με την οστεοπενία που βρέθηκε. Περαστικά σας και καλό ταξίδι !

Δείτε επίσης: