Ειδικοί από το Αντικαρκινικό Κέντρο Ερευνών της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι ίσως βρήκαν ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου. Πιστεύουν ότι τα βλαστοκύτταρα, από τα οποία γεννιούνται όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, μπορεί να έχουν και έναν επιπλέον, αλλά αρνητικό αυτή τη φορά ρόλο που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μπορεί να ευνοούν τη δημιουργία μεταστάσεων του καρκίνου. Αν, λοιπόν οι επιστήμονες επικεντρωθούν σε αυτά και στο συγκεκριμένο ρόλο τους, ίσως βρουν πολύ γρήγορα τρόπο να φρενάρουν τις τυχόν μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων.

Ήδη το Αντικαρκινικό Κέντρο Ερευνών της Βρετανίας χρηματοδοτεί πολλές ερευνητικές ομάδες, στις οποίες έχει αναθέσει μια σαφή αποστολή: να βρουν φάρμακα που θα μπορούν να απενεργοποιούν όσα βλαστοκύτταρα «ξεστρατίζουν» και έτσι να σταματούν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Ευελπιστούν ότι αυτά τα νέα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα μέσα σε 2 χρόνια. Ήδη άρχισαν, μάλιστα, κλινικές έρευνες με κάποια πειραματικά σκευάσματα για τον καρκίνο του δέρματος και του αίματος. Τα σκευάσματα αυτά έχουν ως στόχο την απενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων που μπορεί να έχουν «ανάμειξη» στη μετάσταση.