1 Xαμηλώστε την ένταση του ήχου στα ακουστικά
Ένα δευτερόλεπτο αρκεί για να μειώσετε την ένταση του ήχου στα ακουστικά και να προστατεύσετε την ακοή σας. Είναι διαπιστωμένο ότι η χρήση των ακουστικών για 45 λεπτά με 1 ώρα, στα 95 ντεσιμπέλ (όταν η μουσική είναι στην ένταση αυτή, πρέπει κανείς να φωνάξει για να τον ακούσει ο διπλανός του) προκαλεί βλάβες στην ακοή. Αρχικά οι βλάβες είναι προσωρινές, αλλά σταδιακά γίνονται μόνιμες. Συνιστάται, λοιπόν, να μη χρησιμοποιείτε ακουστικά περισσότερο από 45 λεπτά, να προτιμάτε τα εξωτερικά ακουστικά και όχι τις «ψείρες», που αυξάνουν την ένταση του ήχου, και να ρυθμίζετε την ένταση όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.

2 Πιείτε τον καφέ σας σε κούπα
Η κούπα σας μπορεί να σας προστατεύσει από τις χημικές ουσίες που περιέχονται στα πλαστικά ποτήρια. Τα χημικά αυτά «έλκονται» από την υψηλή θερμοκρασία των ροφημάτων και «μεταναστεύουν» εντός τους. Οι «διαρροές» είναι ελάχιστες μεν, αλλά δρουν αθροιστικά: Όσο περισσότερο εκτιθέμεθα σε αυτές τόσο περισσότερο συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και μπορούν να απειλήσουν την υγεία μας. Συνιστάται, επομένως, να μειώνετε όσο μπορείτε την έκθεσή σας σε αυτές.

3 Ρίξτε λιναρόσπορο στη σαλάτα
Με μία μόνο κίνηση μπορείτε να γεμίσετε τη σαλάτα σας με ευεργετικά για την υγεία ω-3 λιπαρά οξέα. Αρκεί να προσθέσετε μία χούφτα λιναρόσπορους, ολόκληρους ή χτυπημένους στο γουδί. Ο λιναρόσπορος περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, που ανήκουν στα ωφέλιμα λίπη. Η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί, βάσει ερευνών, με την προστασία της καρδιάς, τη μείωση της χοληστερίνης, την επούλωση της ελκώδους κολίτιδας, ακόμη και τη μείωση των εξάψεων στην κλιμακτήριο! Αν και δεν καταλήγουν όλες οι έρευνες στα ίδια συμπεράσματα, εντούτοις τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την κατάταξη του λιναρόσπορου στα «τρόφιμα-πρωταθλητές» για την προστασία της υγείας. Εκτός από τη σαλάτα, μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε λιναρόσπορους και στο γιαούρτι σας.

4 Βάλτε μια δράκαινα στο σαλόνι σας
Πρασινίστε το σαλόνι σας με μια δράκαινα, ένα οικιακό φυτό που έχει αναγνωριστεί, βάσει ερευνών, για την ιδιότητά του να απορροφά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και να βελτιώνει την ποιότητα του αέρα σε κλειστούς χώρους. Επιπλέον, έχει το πλεονέκτημα να αντέχει σε σκιερά μέρη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείτε να την τοποθετήσετε ακόμη και σε μια γωνία του σπιτιού που δεν φωτίζεται καλά. Μάλιστα, λόγω των «καθαριστικών» ιδιοτήτων της, θεωρείται ιδανική για τα σαλόνια των καπνιστών.

5 Τηγανίστε σε ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο αντέχει περισσότερο από τα άλλα έλαια στις υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να υφίσταται αλλαγές που οδηγούν στο σχηματισμό παραπροϊόντων, ορισμένα από τα οποία θεωρούνται καρκινογόνα. Μάλιστα, σε έρευνα του Εργαστηρίου Χημείας – Φυσικοχημείας – Βιοχημείας Τροφίμων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, διαπιστώθηκε ότι το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα διάρκειας 30 λεπτών (αντιστοιχεί σε 3 τηγανιές πατάτες).

6 Προσθέστε μυρωδικά στην κατσαρόλα
Ρίξτε μια πρέζα φρέσκων ή αποξηραμένων μυρωδικών στην κατσαρόλα (στο τέλος του μαγειρέματος, για να μη χάσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες και να μην πικρίσουν) και θα αποκομίσετε πολλαπλά οφέλη.
Τα μυρωδικά αποτελούν πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών και μπορούν να υποκαταστήσουν το αλάτι, που καλό είναι να αποφεύγεται, κυρίως από όσους πάσχουν από υπέρταση. Ακόμη, θεωρείται ότι προκαλούν γρηγορότερα αίσθημα κορεσμού, οπότε συνιστούν και έναν έμμεσο τρόπο για τον έλεγχο του βάρους.

7 Ακούστε Βιβάλντι
Η ολιγόλεπτη απόλαυση ενός κομματιού κλασικής μουσικής με αργό και ρυθμικό τέμπο μπορεί να σας ηρεμήσει και να σας προκαλέσει ευχαρίστηση. Η ακρόαση κλασικής μουσικής έχει φανεί ότι μειώνει τους παλμούς της καρδιάς και ελαττώνει την πίεση του αίματος. Αν, βέβαια, δεν σας αρέσει η κλασική μουσική, τότε επιλέξτε το είδος μουσικής που προτιμάτε, μια και το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής, σύμφωνα με τους μουσικοθεραπευτές, είναι το δικό σας γούστο.

8 Σβήστε όλα τα φώτα όταν κοιμάστε
Με μια κίνηση-express, το σβήσιμο όλων των φώτων στο υπνοδωμάτιο, μπορείτε να εξασφαλίσετε πιο εύκολο και ήρεμο ύπνο. Το σκοτάδι αποτελεί ένα φυσικό σήμα για τον οργανισμό, ώστε να αρχίσει να παράγει περισσότερη μελατονίνη, μια ορμόνη που σχετίζεται με τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Αν και υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για τη δράση της μελατονίνης, είναι γεγονός ότι οι διαταραχές της έκκρισής της έχουν συσχετιστεί με τα προβλήματα ύπνου.

9 Βγάλτε το λίπος
Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα για να αφαιρέσετε το λίπος από την μπριζόλα σας και να αποφύγετε τα περιττά ζωικά λίπη, η υπερκατανάλωση των οποίων έχει συνδεθεί με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Γενικότερα, προσπαθήστε να αποφεύγετε τα πολλά ζωικά (κορεσμένα) λίπη που περιέχονται σε σάλτσες, αλλαντικά, γλυκά και κρέμες γάλακτος. Προτιμήστε εκείνα που ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως αυτά του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών και των λιπαρών ψαριών.

10 Αλλάξτε εσώρουχα!

  • Άνδρες: Αποφύγετε τα στενά
    Τα στενά εσώρουχα, καθώς και τα στενά παντελόνια, καλό είναι να αποφεύγονται, κυρίως από όσους άνδρες έχουν λιγότερα και πιο αδύναμα σπερματοζωάρια. Τα στενά ρούχα και εσώρουχα δημιουργούν συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας του όσχεου, που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περισσότερο το ήδη αδύναμο σπέρμα.
  • Γυναίκες: Αποφύγετε τα συνθετικά
    Τα συνθετικά εσώρουχα δημιουργούν συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας στην ευαίσθητη περιοχή, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και την εμφάνιση κολπίτιδας. Μάλιστα, ο χειρότερος χειμωνιάτικος «συνδυασμός» είναι το πολύ στενό παντελόνι με καλσόν, συνθετικό εσώρουχο και σερβιετάκι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τον κ. ΠΑΥΛΟ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, ΩΡΛ, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο, τον κ. ΗΛΙΑ ΔΑΒΙΛΛΑ, χειρουργό-ουρολόγο και την κ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, χειρουργό-γυναικολόγο.