Αν βγάλατε τις αμυγδαλές σας, ίσως πάρετε κιλά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Ωτορινολαρυγγολογίας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σημαντική σχέση περιττού βάρους και αφαίρεσης των αμυγδαλών. Μετά την αφαίρεση των τελευταίων, το βάρος των χειρουργημένων κατά μέσο όρο αυξάνεται κατά 7%. Δεν είναι μάλιστα σαφές αν το βάρος συνεχίζει να αυξάνεται ή όχι, γιατί οι ερευνητές είχαν μετρήσεις κυρίως για τους πρώτους μήνες έως ένα χρόνο μετά την αμυγδαλεκτομή. Θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η αμυγδαλεκτομή μας προδιαθέτει σε πάχος εφ’ όρου ζωής ή όχι.

Μία θεωρία για την αύξηση του βάρους μετά την αμυγδαλεκτομή είναι ότι όσο κάποιος «κρατάει» τις μεγάλες αμυγδαλές του, δυσκολεύεται στην αναπνοή και δαπανά περισσότερη ενέργεια για να εισπνεύει. Όταν λοιπόν αφαιρεί το «εμπόδιο» στην αναπνοή του, αυτή γίνεται αβίαστα και οι θερμίδες που άλλοτε ξόδευε με κάθε ανάσα, ξαφνικά αρχίζουν να μένουν διαθέσιμες στον οργανισμό και να μετατρέπονται σε περιττά κιλά. Άλλη θεωρία είναι ότι οι μεγάλες ή ερεθισμένες αμυγδαλές πάντα δυσχεραίνουν την κατάποση και έτσι με έμμεσο τρόπο κόβουν και την όρεξη. Τρίτος παράγοντας μπορεί να είναι ότι οι αμυγδαλίτιδες συχνά είναι πυώδεις οπότε το παιδί ή ο ενήλικας παίρνει αντιβίωση. Όταν οι αμυγδαλές αφαιρούνται το άτομο δεν χρειάζεται να παίρνει πλέον αντιβίωση και έτσι γλιτώνει από σκευάσματα που επιβαρύνουν τον οργανισμό του, αλλά που πιθανόν παρεμβαίνουν και στον μεταβολισμό και (ειδικά στα παιδιά) στην ανάπτυξη.