Νεότερη έρευνα δείχνει ότι η αεροβική άσκηση καθυστερεί την απώλεια μνημονικού αυξάνοντας το μέγεθος του ιππόκαμπου, ενός τμήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου που βοηθά στο σχηματισμό αναμνήσεων. Ο όγκος του ιππόκαμπου συχνά μικραίνει με το πέρασμα του χρόνου, οπότε το όργανο συρρικνώνεται. Οι ερευνητές που αναζήτησαν τρόπο να ενισχύσουν τη μνήμη με την άθληση, διαπίστωσαν μετά από ένα χρόνο πειραμάτων ότι η συχνή άσκηση αύξησε τον όγκο του ιππόκαμπου στους ηλικιωμένους κατά 2%. Αυτό το ποσοστό εκτιμούν ότι τους προσέφερε δύο χρόνια νεότερο μυαλό τουλάχιστον ως προς τη μνήμη.

«Η ατροφία του ιππόκαμπου κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτη» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Kirk Erickson, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh «αλλά αν μπορούμε με λίγη άθληση να αυξήσουμε τον όγκο του οργάνου και να προσφέρουμε ουσιαστικά στο άτομο τον όγκο του ιππόκαμπου που είχε πριν από 2 χρόνια, το βοηθάμε πολύ σημαντικά. Είναι ουσιαστικά δύο χρόνια ζωής για το συγκεκριμένο όργανο, το οποίο με τη σειρά του είναι ζωτικό για τη μνήμη μας».

Εκείνοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν ηλικίας 55 έως 80 ετών και το πρόγραμμά τους είχε 40 λεπτά περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα.

Όσοι δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα και συνέχισαν την καθιστική τους ζωής, είχαν στο διάστημα αυτό αξιοσημείωτη μείωση του όγκου του ιππόκαμπού τους –σε άλλους ο ιππόκαμπος μειώθηκε κατά 1% και σε άλλους κατά 1,43%. Ο όγκος σε όσους ασκούνταν, απεναντίας, όχι μόνον δεν ελαττώθηκε, αλλά αυξήθηκε από 2 έως 2,12%