Σε χρωμοσωμική ανωμαλία οφείλεται τελικά η συμπεριφορά μας στον ύπνο και, ειδικότερα, η υπνοβασία. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ειδική επιθεώρηση «Neurology», οι ερευνητές εξέτασαν τα γονίδια 4 γενεών (π.χ. παππού, γιου, εγγονού και δισέγγονου) σε μία οικογένεια και διαπίστωσαν ότι τα επεισόδια υπνοβασίας συνδέονταν με συγκεκριμένο τμήμα του χρωμοσώματος 20. Η έρευνά τους εστιάστηκε κυρίως σε μια οικογένεια όπου ήταν υπνοβάτες τα 9 από τα 22 μέλη της (εξετάστηκε το γονιδίωμα όλων τους, περιλαμβανομένων των γιαγιάδων, θείων, ξαδελφιών κλπ.) Πολλοί από αυτούς ξυπνούσαν συχνά με διαφορετικά ρούχα, αλλά μερικοί είχαν και σοβαρότερα προβλήματα εξαιτίας της υπνοβασίας τους, όπως π.χ. ότι ξυπνούσαν με σπασμένα δάχτυλα από πτώσεις.

Οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι οι πιθανότητες να κληροδοτηθεί το πρόβλημα στην επόμενη γενιά από το γονέα φορέα είναι 50%. Πάντως, προς το παρόν δεν γνωρίζουν ποιο ακριβώς από τα γονίδια που εδράζουν στη συγκεκριμένη περιοχή του χρωμοσώματος 20 είναι υπεύθυνο για την υπνοβασία.

Η υπνοβασία αφορά περίπου το 10% των παιδιών και το 2% των ενηλίκων – με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή, κατά κανόνα η υπνοβασία στους περισσότερους υποχωρεί πλήρως ή τα επεισόδιά τους μειώνονται σημαντικά. Τα επεισόδια υπνοβασίας είναι συχνότερα όταν έχουμε στρες ή όταν η μέρα που πέρασε ήταν πολύ κουραστική ή είχε πολύ στρες – η κούραση ή το άγχος θεωρούνται, δηλαδή, παράγοντες που «πυροδοτούν» το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: