Ένα γονίδιο ίσως καθοδηγεί στο εξής τους γιατρούς σε πιο αποτελεσματική θεραπεία εκείνων που πάσχουν από καρκίνο στον προστάτη, αναφέρουν ειδικοί σε έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet Oncology Journal». Συγκεκριμένα, η έρευνά τους δείχνει ποια γονίδια εμπλέκονται στις επιθετικές μορφές της νόσου και, κατά συνέπεια, δείχνει σε ποιους είναι απαραίτητο να γίνεται επέμβαση και να χορηγείται επιθετική θεραπεία. Έμμεσα βοηθά και όσους δεν είναι φορείς των επιθετικών γονιδίων, γιατί απαλλάσσονται από ριζικές μορφές θεραπείας, οι οποίες στη περίπτωσή τους ίσως και να μην είναι απαραίτητες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του προστάτη είναι όσοι φέρουν υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών από γονίδια της ομάδας CCP – αυτή η ομάδα ενθαρρύνει τρόπον τινά την ανάπτυξη των κυττάρων. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι έχουν υψηλά επίπεδα των πρωτεϊνών που συνδέονται με τα προαναφερόμενα γονίδια, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη.

Αμερικανική εταιρεία έχει ήδη στα χέρια της ένα τεστ που μετρά τα επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών. Θα διατεθεί στην αγορά για μετρήσεις σχετικές με τον καρκίνο στον προστάτη σε ένα χρόνο, εφόσον όμως διαπιστωθεί προηγουμένως με βεβαιότητα (δηλαδή με μεγαλύτερες έρευνες) ότι όντως τα επίπεδα των πρωτεϊνών παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου αυτού του οργάνου. Η έρευνα που έδειξε τη σχέση μελέτησε 703 περιστατικά στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.