Με υπνοθεραπεία θα γεννάμε πιθανόν στο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι δοκίμασαν τον υπνωτισμό, αλλά και μεθόδους αυθυποβολής σε εγκύους, προκειμένου αυτές να διευκολύνονται στη γέννα και να αποφεύγουν τη λήψη τοπικής ή γενικής αναισθησίας. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια «ύπνωσης» και μαθαίνουν να ελέγχουν τον πόνο τους, γεννούν με καισαρική σε ποσοστό μόλις 17%, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό γυναικών στη Βρετανία, που καταφεύγει στην καισαρική σε ποσοστό 32%.

Οι εμπειρογνώμονες αναζητούν τώρα 800 εθελόντριες για να εφαρμόσουν το πιλοτικό τους πρόγραμμα και στη πράξη. Θα διδάξουν στις γυναίκες πώς να ελέγχουν τον πόνο τους και θα τους εξηγήσουν ότι με την αυτοκυριαρχία θα γλιτώνουν τη μορφίνη ή άλλες αναισθητικές ουσίες, που τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα.

Επικεφαλής των ερευνών είναι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, αλλά η πειραματική υπνοθεραπεία θα εφαρμοστεί και σε μαιευτήρια του Βlackburn και του Burnley. Όπως ανακοίνωσαν από το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, το οποίο στηρίζει την όλη προσπάθεια για λόγους κόστους (η γέννα με καισαρική και η χορήγηση αναισθησίας έχει πολύ υψηλότερο κόστος από το φυσιολογικό τοκετό), οι 800 εθελόντριες γυναίκες θα μάθουν να βυθίζονται σε κατάσταση χαλάρωσης και να κάνουν στον εαυτό τους μασάζ, προκειμένου να παράγουν από μόνες τους περισσότερες ενδορφίνες (παυσίπονες ουσίες που παράγει ο οργανισμός μας με τα χάδια, το μασάζ ή τη γυμναστική).

Μεταξύ των ειδικών οδηγιών προς τις μαμάδες και τους ψυχολόγους που μετέχουν στην έρευνα, περιλαμβάνεται και η απαγόρευση της χρήσης των λέξεων «πόνος» και «συσπάσεις», επειδή αυτές φοβίζουν τις ετοιμόγεννες. Στη θέση τους πρέπει να χρησιμοποιούν αντίστοιχα τις λέξεις πίεση και σφίξιμο. Τα σεμινάρια έχουν συνολική διάρκεια 5 δίωρων συνεδριών ή 10 συνεδριών της 1 ώρας. Οι γυναίκες διδάσκονται σε αυτά επίσης αναπνοές και τεχνικές χαλάρωσης και παίρνουν κείμενα σε CD για να τα ακούν στο σπίτι τους και να εξασκούνται περισσότερη ώρα μόνες τους.

Επίσης, ειδικοί τις υποβάλλουν σε ένα είδος ύπνωσης για 1 ώρα για να τις χαλαρώσουν και να αντιμετωπίσουν τη γέννα ως ένα χαρμόσυνο, φυσιολογικό γεγονός και να πάψουν να τη συνδέουν με τον πόνο και το νοσοκομειακό περιβάλλον. Στη συνέχεια, προσπαθούν να υπνωτιστούν μόνες τους και μαθαίνουν να εφαρμόζουν στο σπίτι τεχνικές αυθυποβολής, για να απαλλαγούν από οποιοδήποτε φόβο σε σχέση με τη γέννα.