Μια νέα έρευνα από τον Καναδά σε 25 άτομα με αγχώδεις διαταραχές έδειξε ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να έχει εξίσου σημαντικά αποτελέσματα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συχνά χορηγούνται για την πάθηση αυτή.

Οι μετέχοντες, μάλιστα, εξετάστηκαν με ειδικό μαγνητικό τομογράφο και επίσης με εγκεφαλογράφημα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον η ψυχοθεραπεία μείωνε όντως τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος ή όχι. Όπως αποδείχτηκε με τις απεικονιστικές εξετάσεις, το άγχος μειωνόταν σχεδόν εξίσου με την ψυχοθεραπεία και με τα φάρμακα.

«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μιλώντας απλά για το πρόβλημά μας, παρηγοριόμαστε μεν, αλλά δεν επιφέρουμε αλλαγές. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι η πραγματική διαφορά έρχεται με τα φάρμακα ή με μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Vladimir Miskovic από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά. Και συνέχισε: «Εντούτοις, η έρευνα έδειξε ότι μιλώντας για το πρόβλημά μας, όπως συμβαίνει στη διάρκεια μιας συνεδρίας ψυχοθεραπείας, το άγχος μας μπορεί μέχρι και να μηδενιστεί, οπότε σίγουρα η ομιλία είναι εξίσου αποτελεσματική με το φάρμακο».