Όταν μια γυναίκα έχει πολλά δυσάρεστα συμπτώματα στην εμμηνόπαυσή της (εξάψεις, εφιδρώσεις κλπ.), αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο, αλλά δεν είναι απαραίτητα κακό. Νεότερη έρευνα δείχνει ότι όσες γυναίκες υποφέρουν είναι τυχερές, γιατί στατιστικά παρουσιάζουν καρδιοπάθεια σε χαμηλότερο ποσοστό από εκείνες που περνούν ανώδυνα την εμμηνόπαυση.

Η νεότερη έρευνα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις γυναίκες, αφού μέχρι πρόσφατα όλες πίστευαν το αντίθετο – ότι, δηλαδή, τα έντονα συμπτώματα στην εμμηνόπαυση δείχνουν δυσλειτουργίες των αγγείων και κατά συνέπεια αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά. Τώρα αυτή η έρευνα παρηγορεί τις γυναίκες ως προς τα συμπτώματα και τις καθησυχάζει για το μέλλον της καρδιάς τους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Menopause» και αναφέρει ότι αναλύθηκαν δεδομένα από 60.000 ιστορικά γυναικών εμμηνοπαυσιακής ηλικίας. Όσες είχαν εξάψεις και εφιδρώσεις στην αρχή της εμμηνόπαυσης, παρουσίασαν αργότερα καρδιακά και αγγειακά προβλήματα σε χαμηλότερο ποσοστό από εκείνες που δεν είχαν ούτε εξάψεις ούτε νυχτερινούς ιδρώτες. Συγκεκριμένα, είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό και 11% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα.

Εντούτοις, μια λεπτομέρεια φαίνεται (άγνωστο για ποιο λόγο) να παίζει σημαντικό ρόλο. Αν μια γυναίκα δεν παρουσιάζει εφιδρώσεις και εξάψεις στην αρχή της εμμηνόπαυσης αλλά αργότερα, τότε κινδυνεύει περισσότερο από όλες τις άλλες. Συγκεκριμένα, στην έρευνα φάνηκε ότι όσες παρουσίασαν για πρώτη φορά συμπτώματα εφιδρώσεων και εξάψεων στα 60-62 τους χρόνια (δηλαδή πολύ μετά την εμμηνόπαυση), είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα και 29% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

Γιατί όμως τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ωφελούν την καρδιά; Οι ειδικοί απαντούν ότι δεν μπορούν να είναι βέβαιοι. Εικάζουν όμως πως τα συμπτώματα δείχνουν απλά πως ο οργανισμός της γυναίκας λειτουργεί φυσιολογικά. «Τα συμπτώματα δείχνουν ότι τα αγγεία της αντιδρούν στην ορμονική αλλαγή», λένε οι ερευνητές. Και συνεχίζουν: «Όταν, λοιπόν, μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση και δεν παρουσιάζει κανένα από αυτά τα συμπτώματα, ίσως έχουμε μια ένδειξη ότι το καρδιαγγειακό της δεν αντιδρά, επειδή δυστυχώς δεν λειτουργεί τέλεια. Η μη τέλεια λειτουργία του καρδιαγγειακού στα 50 υποδηλώνει προδιάθεση για καρδιαγγειακά προβλήματα στην ηλικία των 60 ή 70 ετών».