Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια διαπιστώνουν ότι η μεσημεριανή σιέστα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα καρδιολογικά, καθώς και για άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το στρες. Συνιστούν μάλιστα ως ιδανική «δόση» έναν υπνάκο διάρκειας 45 λεπτών.

Οι ειδικοί που ερεύνησαν το ζήτημα πιστεύουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος ωφελεί επειδή «σπάει» στη μέση το στρες της ημέρας και μας βοηθά ουσιαστικά όταν ξυπνάμε να ξεκινάμε πιο χαλαροί και ανανεωμένοι, σαν να ξημερώνει για εμάς μια καινούργια μέρα. Θεωρούν επίσης ότι έχουμε άλλον ένα λόγο να κοιμόμαστε το μεσημέρι: Eξαιτίας της αλλαγής στον τρόπο ζωής, κοιμόμαστε λιγότερο από όσο το 1950 και πρέπει να αναπληρώνουμε τις ώρες ύπνου στις οποίες είχε συνηθίσει ο ανθρώπινος οργανισμός επί χιλιάδες χρόνια.

Για να προσδιορίσουν τα οφέλη από τη μεσημεριανή σιέστα, οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά 85 υγιείς εθελοντές, οι μισοί από τους οποίους έπαιρναν έναν υπνάκο διαρκείας περίπου μιας ώρας κάθε μεσημέρι και οι άλλοι μισοί όχι. Οι εθελοντές επίσης έκαναν συχνά ελέγχους στο κυκλοφορικό και στην καρδιά τους. Τέλος, κρατούσαν ημερολόγιο με τα συμβάντα κάθε ημέρας.

Διαπιστώθηκε τελικά ότι όσοι κοιμούνταν 45 έως 60 λεπτά την ημέρα, είχαν χαμηλότερη πίεση από εκείνους που κοιμούνταν μόνο τη νύχτα. Αυτό παρατηρήθηκε ακόμα και τις ημέρες που αντιμετώπιζαν στην εργασία, στο σπίτι ή στις σπουδές τους κάτι ιδιαίτερα στρεσογόνο – και πάλι, δηλαδή, «ανέβαζαν» πίεση σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με εκείνους που δεν κοιμούνταν το μεσημέρι.