Ειδικοί διαπίστωσαν ότι το φαγητό της εγκύου επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη αργότερα στο παιδί που κυοφορεί. Συγκεκριμένα, η διατροφή της εγκύου μπορεί τρόπον τινά να εξουδετερώσει ένα γονίδιο που σχετίζεται με την παραγωγή της ινσουλίνης στον οργανισμό του εμβρύου. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» και αναφέρει ότι το περί ου ο λόγος γονίδιο είναι το Hnf4a, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του οργάνου του παγκρέατος και για τη μετέπειτα παραγωγή ινσουλίνης από αυτό.

Το γονίδιο αυτό διαπιστώθηκε ότι επηρεάζεται σημαντικά όταν η γυναίκα αποφεύγει το κρέας και γενικά τις πρωτεΐνες. Τώρα οι ερευνητές θέλουν να δουν αν το εμβρυϊκό πάγκρεας επηρεάζεται και όταν η μητέρα απεναντίας τρώει πολύ κρέας και μάλιστα με πολύ λίπος (αν, δηλαδή, θίγεται και από το λίπος στην ουσία).

Τέλος, θέλουν να διαπιστώσουν και αν επηρεάζεται από άλλα μη ισορροπημένα διαιτολόγια. Είναι, βέβαια, γνωστό ότι η έγκυος πρέπει να έχει πάντα ισορροπημένη διατροφή, όμως πρόκειται για τη πρώτη έρευνα που τεκμηριώνει ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια του εμβρύου και να προκαλέσει έμμεσα διαβήτη στο παιδί.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πολύ κόκκινο κρέας δεν θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινό, όμως η έγκυος μπορεί να λαμβάνει πολλές πρωτεΐνες από πουλερικά, ψάρια ή και γαλακτοκομικά προϊόντα.