Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπίστωσαν ότι οι αντιστάσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος -και άρα η αντίστασή μας στις ιώσεις- εξαρτώνται μεταξύ άλλων και από τα επίπεδα της χοληστερίνης μας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν σε έρευνά τους ότι ίσως σύντομα να αξιοποιηθούν ως τονωτικά του ανοσοποιητικού μας συστήματος κάποια φάρμακα που τώρα χορηγούνται για τον έλεγχο της χοληστερίνης.

Οι ειδικοί αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο οργανισμός μας, αμέσως μόλις μολυνθεί από μικρόβιο ή ιό, αυτομάτως μειώνει τη χοληστερίνη του, ώστε ο μικροοργανισμός που εισέβαλε να μη βρει εύκολα τρόπο συντήρησης. Με τη μείωση της χοληστερίνης, δηλαδή, ο οργανισμός μας προσπαθεί να αφήνει τους ιούς και τα μικρόβια χωρίς «τροφή». Ίσως -λένε οι ερευνητές- πρέπει να μιμηθούμε προληπτικά αυτή τη σοφή ενέργεια του ανθρώπινου οργανισμού και να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερίνη μας διαρκώς είτε προσέχοντας πολύ τη διατροφή μας είτε παίρνοντας ειδικά φάρμακα.

Πρέπει, όμως, να διερευνηθεί και κάτι ουσιαστικό στην πρότασή τους: Πόσο χαμηλά πρέπει να πέσει η χοληστερίνη για να «πεθάνουν της πείνας» οι ιοί; Και επιπλέον, πόσο επωφελής μπορεί να αποδειχθεί για τον οργανισμό μας η διατήρηση της χοληστερίνης σε τόσο χαμηλά επίπεδα;

«Θα πρέπει να γίνουν άλλες έρευνες για να απαντήσουμε σε αυτό», απάντησαν οι ερευνητές προς τους ξένους δημοσιογράφους που είχαν την ίδια απορία με εμάς.