Μια έρευνα με ένα νέο σκεύασμα έδειξε ότι τα επίπεδα του σακχάρου ελέγχονται ικανοποιητικά ακόμα και με μόλις 3 ενέσεις την εβδομάδα. Αν και είναι νωρίς για να υιοθετηθεί αυτός ο νέος τρόπος αντιμετώπισης του διαβήτη, εντούτοις η έρευνα είναι ενθαρρυντική.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα του σακχάρου σε 245 διαβητικούς. Άλλοι από αυτούς έκαναν καθημερινά ενέσεις με την κλασική ινσουλίνη, άλλοι έκαναν καθημερινά ενέσεις με τη νέα ινσουλίνη μακράς αποδέσμευσης και άλλοι έκαναν ενέσεις με την ινσουλίνη μακράς αποδέσμευσης 3 φορές την εβδομάδα.

Στο τέλος της έρευνας, η οποία διήρκεσε 4 μήνες, διαπιστώθηκε ότι όλοι οι διαβητικοί είχαν πετύχει εξίσου καλό έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου τους ανεξαρτήτως των σκευασμάτων και της συχνότητας των ενέσεων.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα υπογλυκαιμικά επεισόδια ήταν πολύ λιγότερα σε όσους έκαναν καθημερινά ενέσεις με το νέο σκεύασμα, δηλαδή με την ινσουλίνη μακράς διαρκείας. Στην ομάδα που έπαιρνε το νέο σκεύασμα με ένεση καθημερινά παρουσιάστηκαν υπογλυκαιμικά επεισόδια σε ποσοστό 5%, ενώ στις άλλες ομάδες το ποσοστό έφτασε το 13%.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η έρευνα αφορούσε άτομα με διαβήτη Τύπου ΙΙ (ενηλίκων) και όχι άτομα με νεανικό διαβήτη (Τύπου Ι).