Αμερικανοί ερευνητές εστιάστηκαν στη χρήση των κινητών όχι από οδηγούς (μια που αυτό το θέμα έχει ρυθμιστεί νομοθετικά), αλλά από πεζούς. Συνέκριναν τις αντιδράσεις πεζών που περνούσαν διάβαση μιλώντας στο κινητό (με hands free) ανά ηλικία και διαπίστωσαν ότι όλοι είχαν χειρότερα αντανακλαστικά. Πιο πολύ πάντως κινδύνευαν οι άνω των 59 ετών.

Συγκεκριμένα, οι νεότεροι παρουσίαζαν σημαντική επιβράδυνση στις αντιδράσεις τους όταν μιλούσαν στο κινητό την ώρα που διέσχιζαν το δρόμο, αλλά κινδύνευαν από αυτοκίνητο μόνο σε δρόμους αυξημένης κυκλοφορίας ή αυξημένης ταχύτητας των αυτοκινήτων. Οι άνω των 59 κινδύνευαν ακόμα και σε δρόμους με μικρή κίνηση, γιατί η ταυτόχρονη απασχόληση του εγκεφάλου τους σε δύο ζητήματα (τη συνομιλία και τα αυτοκίνητα) ήταν προφανώς για εκείνους πολύ πιο απαιτητική διαδικασία.

Για το πείραμά τους, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν διάδρομο γυμναστηρίου στον οποίο οι μετέχοντες περπατούσαν, ενώ σε οθόνες αριστερά, δεξιά και μπροστά τους είχαν προσομοίωση κίνησης αυτοκινήτων τα οποία περνούσαν περίπου κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Ο δρόμος ήταν διπλής κατεύθυνσης και η κίνηση ήταν αυξομειούμενη. Οι άνω των 59 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες τελικά να «χτυπηθούν» από αυτοκίνητο την ώρα που προσπαθούσαν να διασχίσουν το δρόμο μιλώντας στο κινητό ακόμα και στην αραιή κίνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: