Πιο αλλεργικά τα πρωτότοκα

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα, τα πρωτότοκα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από αλλεργίες σε σύγκριση με τα δευτερότοκα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να είναι κάποιος αλλεργικός φτάνουν το 4% αν είναι πρωτότοκος, το 3,5% αν είναι δευτερότοκος και το 2,6% αν είναι τριτότοκος.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα αίτια μπορεί να είναι πολλά. Πιθανολογούν μεταξύ άλλων ότι παίζει ρόλο ο αριθμός των κυήσεων αυτός καθαυτόν. Με κάθε κύηση -λένε- η μήτρα της γυναίκας αλλάζει κατά τρόπο που ίσως βοηθά στην πιο ισορροπημένη οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος του επόμενου εμβρύου.

Ένας άλλος παράγοντας που κάνει πιο αλλεργικά τα πρωτότοκα παιδιά είναι το γεγονός ότι ο πατέρας και η μητέρα πάντα υπερβάλλουν στο θέμα της αποστείρωσης όταν γίνονται γονείς για πρώτη φορά, ενώ στο δεύτερο και τρίτο παιδί αντιδρούν πιο μετρημένα.

Στο πλαίσιο της υπερβολής, συχνά παίρνουν στο σπίτι τους ακραία μέτρα υγιεινής και απολυμαίνουν τα πάντα. Έτσι προφυλάσσουν το παιδί σε μεγάλο -έως και υπερβολικό- βαθμό από πολλούς λοιμογόνους παράγοντες. Τοποθετώντας το παιδί τους σε μια «γυάλα» όμως, δεν αφήνουν τον οργανισμό του να εξοικειωθεί με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, στους οποίους τελικά αναπτύσσει αλλεργία.