Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να παραγάγουν τεχνητό σπέρμα στο εργαστήριο, γεγονός που δίνει ελπίδες σε πολλά άτεκνα ζευγάρια η υπογονιμότητα των οποίων οφείλεται στο σπέρμα του άνδρα. Επίσης, η τεχνική, αν αποδειχτεί τελικά απολύτως ασφαλής, θα βοηθήσει ειδικότερα τους άνδρες ή τα αγόρια που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για κακοήθεια (π.χ. στους όρχεις), που μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα τους. Οι ερευνητές δοκίμασαν ήδη το σπέρμα που παρήγαγαν, για να διαπιστώσουν κατά πόσο δίνει τη δυνατότητα για απόκτηση υγιών απογόνων. Το δοκίμασαν συγκεκριμένα σε 12 θηλυκά πειραματόζωα (ποντίκια) και διαπίστωσαν ότι τα ισάριθμα νεογνά που γεννήθηκαν δεν παρουσίαζαν κανένα πρόβλημα υγείας – ήταν εν ολίγοις φυσιολογικά ποντίκια. Ήταν επίσης γόνιμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανόν ούτε στον άνθρωπο θα υπάρχουν δυσάρεστα επακόλουθα από τη χρήση τεχνητού σπέρματος.

Το σπέρμα για τα συγκεκριμένα πειράματα παρήχθη από ερευνητική ομάδα Ιαπώνων από το Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα, οι οποίοι πήραν ελάχιστο ιστό από τους όρχεις ποντικιών και τον εμβάπτισαν σε ειδικό τζελ. Η διαδικασία παραγωγής σπέρματος κράτησε 2 μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η το σπέρμα ή οι ιστοί των όρχεων δεν υφίστανται καμία βλάβη αν καταψυχθούν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για γονιμοποίηση. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό, αφού μπορεί να βοηθήσει ειδικά μικρά αγόρια με κακοήθεια στους όρχεις. Ιστοί από τους όρχεις τους, δηλαδή, θα μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντική παραγωγή σπέρματος, ώστε όταν τα αγόρια αυτά ενηλικιωθούν και θελήσουν να γίνουν γονείς, να μπορούν να αξιοποιήσουν τους δικούς τους ιστούς και να μη στερηθούν την ευκαιρία να αποκτήσουν βιολογικούς απογόνους.

Όπως επισημαίνουν, όμως, όλοι οι ειδικοί στη γονιμοποίηση, πρέπει να γίνουν πολλά πειράματα ακόμα για να διαπιστωθεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι η τεχνική παράγει υγιές σπέρμα και στους ανθρώπους και ότι τα παιδιά που θα αποκτηθούν από αυτό το σπέρμα θα είναι υγιή και φυσιολογικά.