Καλησπέρα, είμαι 30 χρονών πριν από 3-4 χρόνια είχα κάνει εγχείρηση κήλης στην βουβωνική χώρα αριστερά και δεξιά με διαφορά ενός χρόνου η καθεμία επέμβαση (εδώ να σημειώσω ότι για τη δεξιά κήλη μου είχαν τοποθετήσει πλέγμα). Το 2009 εμφανίστηκε πάλι στα δεξιά κήλη με αποτέλεσμα να χειρουργηθώ και πάλι. Ωστόσο με ενημέρωσαν οι γιατροί ότι το πλέγμα που είχα είχε τοποθετηθεί λάθος διότι ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των γιατρών, τοποθετημένο πάνω στο νεύρο του ποδιού και η απομάκρυνσή του ή η διόρθωσή του ήταν αδύνατη επειδή υπήρχε αυξημένος κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στο νεύρο. Σήμερα, έπειτα από έναν ισχυρό πόνο που ένοιωσα πάλι στη δεξιά μεριά στο σημείο όπου είχα κάνει την επέμβαση επισκέφτηκα το γιατρό και ανακάλυψε ότι έχω πάλι κήλη στη δεξιά μεριά. Πείτε μου τι μπορώ να κάνω προκειμένου να μην ξαναβρεθώ σ’ αυτήν τη θέση. Υπάρχει κάποια σειρά ασκήσεων που μπορώ να κάνω προκειμένου να βοηθήσω τη συγκεκριμένη περιοχή; Υπάρχει κάποιο εσώρουχο που πιστεύετε ότι θα βοηθήσει την περίπτωσή μου; Κατά καιρούς από την πολλή κούραση λόγω εργασίας το δεξί μου πόδι μουδιάζει. Θεωρείτε ότι θα με βοηθούσε ίσως κάποια ζώνη;

Κώστας

Αγαπητέ Κώστα,



Φαίνεται ότι παρουσιάζεις δυο προβλήματα των οποίων η αντιμετώπιση είναι διαφορετική:

Α) η υποτροπή της δεξιάς κήλης θα πρέπει να τεκμηριωθεί με μία απεικονιστική εξέταση, για παράδειγμα ένα υπερηχογράφημα στην περιοχή. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ασκήσεις, ή ειδικό εσώρουχο ή ζώνη που θα μπορούσε να θεραπεύσει την κήλη οριστικά. Ο κηλεπίδεσμος μπορεί να σου παρέχει μια προσωρινή λύση, όμως η χειρουργική θεραπεία είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις οριστικά την επανεμφάνιση της κήλης. Βέβαια ο χειρουργός που θα επιλέξεις θα πρέπει να ενημερωθεί για το είδος της χειρουργικής τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε τις δυο προηγούμενες φορές από τα πρακτικά των δυο προηγούμενων επεμβάσεων. Για να έχεις επιτυχία θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη και πλήρης μελέτη του τι σου έγινε στα δυο προηγούμενα χειρουργεία της δεξιάς κήλης, ώστε να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός μιας επιτυχημένης επανεγχείρησης.

Β) όσον αφορά το νεύρο του ποδιού που πιθανόν να έχει επηρεαστεί θα πρέπει να σε εξετάσει νευρολόγος και να κάνεις ηλεκτρομυογράφημα και μέτρηση αγωγιμότητας του εν λόγω νεύρου για να σου προτείνουν την κατάλληλη θεραπεία που θα σε βοηθήσει.