Τα μωρά που γεννιούνται τους ανοιξιάτικους μήνες διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη διατροφική διαταραχή της νευρικής ανορεξίας ως έφηβοι ή ενήλικοι σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν το φθινόπωρο.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας έρευνας που βασίστηκε στην ανάλυση σχετικών στοιχείων από 4 παλαιότερες μελέτες σε 1.293 ασθενείς με νευρική ανορεξία. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Psychiatry».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σχετική αύξηση των περιστατικών ανορεξίας μεταξύ εκείνων που είχαν γεννηθεί τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο, συγκριτικά με όσους είχαν γεννηθεί το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Oι αλλαγές στη θερμοκρασία, στην έκθεση στον ήλιο και στα επίπεδα της βιταμίνης D, καθώς και στη διατροφή της εγκύου, θεωρήθηκαν πιθανοί παράγοντες που εξηγούν αυτό το φαινόμενο.

«Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η σοβαρή κατάθλιψη, παρουσιάζονται συχνότερα μεταξύ εκείνων που έχουν γεννηθεί την άνοιξη, οπότε το εύρημά μας σχετικά με την ανορεξία μάλλον δεν προκαλεί και τόση έκπληξη», δήλωσε μία εκ των ερευνητών, η δρ. Lahiru Handunnetthi από το Wellcome Trust Centre for Human Genetics.

Ωστόσο, ο αντίλογος πολλών ειδικών είναι ότι η νευρική ανορεξία είναι μια πολυπαραγοντική διαταραχή και η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε σε μία μόνο πτυχή της.