Ένα χρόνο μετά τη λιποαναρρόφηση το λίπος του σώματος που αφαιρέθηκε επανεμφανίζεται, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Colorado.

Ωστόσο, φαίνεται ότι γίνεται μια επανακατονομή του λίπους. Με άλλα λόγια, το λίπος δεν επιστρέφει στις περιοχές του σώματος από τις οποίες αφαιρέθηκε, όπως π.χ. η κοιλιά και οι γλουτοί, αλλά σε άλλα σημεία, όπως οι ώμοι, τα χέρια και το πάνω μέρος της κοιλιάς.

Η έρευνα διεξήχθη σε 32 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 35. Οι 14 γυναίκες υποβλήθηκαν σε λιποαναρρόφηση από τους γλουτούς και τους μηρούς, ενώ οι 18 αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Το λίπος του σώματός τους μετρήθηκε στις 6 εβδομάδες, στους 6 μήνες και στον 1 χρόνο μετά τη διεξαγωγή των λιποαναρροφήσεων. Μετά τις 6 εβδομάδες, οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση είχαν κατά 2,1% λιγότερο λίπος στο σώμα τους, ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες κατά 0,28%. Ωστόσο, μετά από 1 χρόνο οι 2 ομάδες των γυναικών δεν είχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές όσον αφορά το ποσοστό λίπους στο σώμα τους.

Η «επιστροφή του λίπους», όμως, παρατηρήθηκε σε άλλα σημεία του σώματος και όχι σε αυτά από τα οποία είχε αφαιρεθεί, κάτι που σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές έχει ήδη παρατηρηθεί και σε εργαστηριακές έρευνες σε πειραματόζωα.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση όσο και εκείνες που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου -και προγραμμάτιζαν στο τέλος της έρευνας να υποβληθούν σε λιποαναρρόφηση- δεν θεώρησαν τα αποτελέσματα αποτρεπτικά για τη διενέργεια αυτής της επέμβασης. Το γεγονός ότι το λίπος δεν είχε επιστρέψει στα σημεία από τα οποία επιθυμούσαν διακαώς να το απομακρύνουν θεωρήθηκε επιτυχία της επέμβασης, ακόμη και αν τελικά το συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα τους δεν άλλαξε.