Υγεία

Ψωρίαση & Ατοπική Δερματίτιδα

Με αφορμή την 11η Δερματολογική Διημερίδα που διοργανώνει η Γ΄ Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» στις 13 & 14 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο και στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των ασθενών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματα και τις απορίες τους σχετικά με την ψωρίαση και την ατοπική δερματίτιδα στη φόρμα ερωτήσεων που υπάρχει στο site της Διημερίδας (www.3dermasygros.gr). Οι απαντήσεις θα δοθούν από ειδικούς δερματολόγους το Σάββατο 14 Μαΐου και ώρα 10.50-12.20, ενώ όσοι δεν καταφέρουν να παρευρεθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τις απαντήσεις αναρτημένες στο site (από τις αρχές Ιουνίου).
Info: Ζάππειο Μέγαρο, τηλ. για πληροφορίες: 210-72.65.191, 210-72.65.153. www.3dermasygros.gr

Γίνετε δωρητές οργάνων

«Περισσότεροι Άνθρωποι – Περισσότερο Άνθρωποι». Φέτος, κατά την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) ήρθε σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η οποία διενεργεί την Απογραφή, και μέσω του ενημερωτικού εντύπου του Ε.Ο.Μ., που θα διανέμεται σε κάθε νοικοκυριό, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν, εφόσον το επιθυμούν, Δωρητές Οργάνων. Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει τη φόρμα δήλωσης Δωρητή Οργάνων και την αποστέλλει ο ίδιος στον Ε.Ο.Μ., μέσω ΕΛΤΑ, δωρεάν, χωρίς γραμματόσημο και στη συνέχεια λαμβάνει ταχυδρομικά την Κάρτα Δωρητή Οργάνων. Με τη δήλωση αυτή, αποτυπώνεται η θετική διάθεση των πολιτών και η υποστήριξή τους στο θεσμό της Δωρεάς Οργάνων.
Σημείωση: Το έντυπο είναι ξεχωριστό από το ερωτηματολόγιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., δεν αποτελεί μέρος της Απογραφής και προέρχεται από τον Ε.Ο.Μ.
Info: ΕΟΜ, Αν. Τσόχα 5, τηλ. επικοινωνίας: 1147, 213-20.27.000, www.eom.gr

Δωρεάν εξέταση για το μελάνωμα

Το 90% των μελανωμάτων μπορούν να θεραπευτούν αν διαγνωστούν έγκαιρα. Με αφετηρία, λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία οργανώνει στις 9-13 Μαΐου την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της LaRoche-Posay. Στη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ δέχονται σε ιατρεία και νοσοκομεία το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να καλέσουν στο 800-11.11.222 (από σταθερό, χωρίς χρέωση) ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.
Bazzar

Bazaar βιβλίου για τα αδέσποτα ζώα

Το Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων-Stray.Gr σάς προσκαλεί σε Bazaar βιβλίου, το Σάββατο 7 (13.00-21.00) & την Κυριακή 8 Μαΐου (11.00-19.00) στο Μουσείο Ηρακλειδών. Θα βρείτε ποικιλία καινούργιων και μεταχειρισμένων βιβλίων, αλλά και μπλουζάκια, μπρελόκ, κοσμήματα και προϊόντα του Stray.gr. To µη κερδοσκοπικό Σωµατείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων-Stray.gr προσφέρει βοήθεια στα αδέσποτα ζώα της Ελλάδας και από το 2001 έχει βοηθήσει πάνω από 2.000 ζώα, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, ενώ δεν λαµβάνει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση ή βοήθεια από την Πολιτεία.
Info: Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο, www.stray.gr.
Ψυχολογία

Deconstructing Mummy


Επειδή είμαστε μαμάδες, αλλά δεν είμαστε τέλειες, επειδή έχουμε συναισθήματα, διλήμματα, αγωνίες και σκέψεις που δεν αρμόζουν στην εικόνα της ιδανικής μαμάς, είπαμε να αμφισβητήσουμε το πρότυπο! Ο γυναικείος οργανισμός WOMENSPACE διοργανώνει την ημερίδα «Deconstructing Mummy», το Σάββατο 7 Μαΐου (11.00-15.00). Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και περιλαμβάνει διαδραστικά και βιωματικά εργαστήρια (θηλασμός, εργασία, εγκυμοσύνη, σχέση με το σύντροφο), ομιλία από την κλινική ψυχολόγο Μαριάννα Σιδηροπούλου και μια έκθεση έργων με θέματα επικεντρωμένα στην πραγματικότητα μιας νέας μητέρας.
Info: Jockey’s country club, Ολυμπιακό Χωριό, www.womenspace.gr. Είσοδος: 5ευρώ, παιδιά δωρεάν. Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό.
Διατροφή

«Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία»

Ο Αndrew Dalby, ο μεγαλύτερος σύγχρονος ιστορικός της διατροφής και συγγραφέας του παγκόσμιου best seller «Σειρήνεια Δείπνα», έρχεται στην Ελλάδα για να μιλήσει για τις «τοπικές σπεσιαλιτέ και την ονομασία προέλευσης στην Αρχαία και Μεσαιωνική Ελλάδα» στο συμπόσιο με θέμα «Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γαστρονομία», που διοργανώνεται στις 7 & 8 Μαΐου. Ειδήμονες και ερασιτέχνες θα μυηθούν στα μυστικά της αρχαιότερης κουζίνας του κόσμου μέσα από διαλέξεις συγγραφέων, καθηγητών και ερευνητών στον τομέα των βυζαντινών και αρχαιοελληνικών σπουδών και της επιστήμης της διατροφής, εισηγήσεις κριτικών γεύσης και οινολόγων, εργαστήρια μαγειρικής και σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, ξενάγηση στο νέο Μουσείο Οίνου του Κτήματος Λαζαρίδη. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Info: Εγκαταστάσεις Κτήματος Λαζαρίδη, 2ο χλμ. Καπανδριτίου-Καλάμου, τηλ.: 210-68.96.770, www.hellenicgastronomy.com.
Ημερίδα

Ρευματικές παθήσεις

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών και ο Δήμος Γλυφάδας σάς προσκαλούν στην Ημερίδα με θέμα «Ρευματολογικές παθήσεις. Ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου (στις 18.30) στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει κοκτέιλ.
Info: Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», Ανατολικής Ρωμυλίας 123 & Γεννηματά, Άνω Γλυφάδα.


Οικολογία

Διαγωνισμός Comic

Αν είστε 12-22 χρονών, ξέρετε αγγλικά, σας αρέσει να σχεδιάζετε comics, στηρίζετε τη βιολογική γεωργία και πιστεύετε στην προστασία του περιβάλλοντος, πάρτε μέρος στο διαγωνισμό που διοργανώνει το AgriBioMediterraneo, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για τη βιολογική γεωργία και τον αγρο-οικοτουρισμό στη Ζάκυνθο. Σχεδιάστε το δικό σας comic για τη βιολογική γεωργία και τον αγρο-οικοτουρισμό στη Μεσόγειο (μέχρι 2 φύλλα A4, στα αγγλικά), στείλτε το στην ηλεκτρονική διεύθυνση abm.conference.2011@gmail.com ή στη ΔΗΩ (Αριστοτέλους 38, Αθήνα, Τ.Κ. 104-33) και μπορεί να είστε εσείς ο νικητής. Προθεσμία υποβολής μέχρι τις 15 Ιουλίου. Τα βραβεία των νικητών θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα του συνεδρίου www.abmconference2011.org.
Έκθεση

Η ελληνική κιβωτός

«Η πτώχευση της διατροφής είναι συνώνυμη με την πτώχευση της μνήμης και της ιστορίας, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πλούσια σε ποικιλία και σε βάθος χρόνου». Το Μουσείο Μπενάκη και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρουσιάζουν μέχρι τις 22 Μαΐου την ελληνική συμμετοχή στη 12η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής στη Μπιενάλε της Βενετίας.
Info: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, τηλ.: 210-34.53.111. Ημέρες και ώρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00. www.greekark.com
Θεσσαλονίκη

Γυναίκες & εκπαίδευση

Η Μαρία Σεξενίδου και η Carolyn Atieno θα αφηγηθούν την ιστορία τους, οι ηθοποιοί Κώστας Κόκλας και Νόρα Κατσέλη και η ραδιοφωνική παραγωγός Ντέμη Παπαδοπούλου θα διαβάσουν ιστορίες γυναικών του Νότου και ο συγγραφέας Άρης Δημοκίδης θα διαβάσει την ιστορία που έγραψε. Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση με θέμα τα κορίτσια, τις γυναίκες και την εκπαίδευση, το Σάββατο 7 Μαΐου (στις 12.00) διοργανώνεται εκδήλωση αφήγησης με μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών από όλο τον κόσμο και από την Ελλάδα, που δείχνουν πώς η ζωή τους άλλαξε μέσω της εκπαίδευσης.
Info: Θέατρο «Ολύμπιον», αίθουσα «Παύλος Ζάννας», Πλατεία Αριστοτέλους.
Βιβλίο
«Σχέσεις και επικοινωνία στην οικογένεια»
Συμβουλευτική γονέων
Λένα Γιαννακοπούλου, Σπύρος Παπατριανταφύλλου
Εκδόσεις Π. Ασημάκης, 17ευρώ

Ένα βιβλίο που προσπαθεί να δώσει ορισμένες βασικές και εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες χρειάζεται να έχει όποιος αποτολμά με υπευθυνότητα το δύσκολο έργο τού να γίνει γονιός. Οι συγγραφείς του βιβλίου δίνουν έμφαση στη ζωτική σημασία της σχέσης που αναπτύσσεται τόσο μεταξύ των γονιών όσο και ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, καθώς και ανάμεσα στα αδέλφια. Πρόκειται για ένα πολύτιμο βιβλίο για όσους είναι ήδη γονείς, γι’ αυτούς που σκέφτονται να δημιουργήσουν οικογένεια, αλλά και για εκείνους που εργάζονται κοντά σε παιδιά.
Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας» στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.