Η δυσανεξία στη λακτόζη του γάλακτος ενδέχεται να μην οφείλεται στο ίδιο το γάλα, αλλά στο στρες, σύμφωνα με ιταλούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Guido Basilico, πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι έχουν δυσανεξία στο γάλα ουσιαστικά είναι στρεσαρισμένοι ή έχουν ήπια κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν ωστόσο -δηλαδή το πρήξιμο και ο πόνος στην κοιλιά, καθώς και η διάρροια- είναι ολωσδιόλου αληθινά, απλά η αιτία τους δεν είναι η λακτόζη του γάλακτος.

Οι ιταλοί ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με πόνο στο στομάχι, πρήξιμο και διάρροια οι οποίοι πίστευαν ότι είχαν δυσανεξία στη λακτόζη, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι είχαν πρόβλημα όσον αφορά τη διάσπαση και την απορρόφηση της λακτόζης του γάλακτος. Παράλληλα, τους ρώτησαν σχετικά με την ψυχική και τη σωματική τους κατάσταση, δηλαδή κατά πόσον είχαν κατάθλιψη ή ανησυχία ή υπέφεραν γενικότερα από πόνους στο σώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι στομαχικές ενοχλήσεις των συμμετεχόντων δεν είχαν σχέση με την πέψη του γάλακτος, αλλά με την ψυχική τους κατάσταση.

Ωστόσο, το πρόβλημα σύμφωνα με το δρ. Basilico είναι ότι οι «κατά φαντασίαν» ασθενείς με τροφική δυσανεξία στο γάλα μπορεί να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, αποστερώντας έτσι τον οργανισμό τους από το πολύτιμο ασβέστιο.