Για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη ίσως τελικά να μην είναι απαραίτητη η απώλεια βάρους, σύμφωνα με νεότερη έρευνα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Alabama στο Birmingham, αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο είναι οι μικρές ποιοτικές αλλαγές στη διατροφή, ακόμη και χωρίς να σημειωθεί απώλεια βάρους.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition». Οι ερευνητές μοίρασαν 69 υπέρβαρους υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση διαβήτη σε δύο ομάδες. Η διατροφή της πρώτης ομάδας περιελάμβανε κατά 27% λίπος και κατά 55% υδατάνθρακες καθημερινά. Η δίαιτα της δεύτερης ομάδας περιελάμβανε κατά 39% λίπος και κατά 43% υδατάνθρακες.

«Μετά από 8 εβδομάδες, η ομάδα με τη χαμηλότερη σε λιπαρά διατροφή εμφάνιζε αύξηση στην έκκριση ινσουλίνης και καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη, καθώς και μια τάση για μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Barbara Gower.

Αυτό που εντυπωσίασε τους ερευνητές ήταν ότι η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη δεν συσχετιζόταν με το αν οι συμμετέχοντες είχαν χάσει βάρος.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα της τροφής όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η Barbara Gower. Η μείωση της καθημερινής πρόσληψης λιπαρών στο 27% μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την έρευνα.