Το ζωηρό περπάτημα -και όχι ένας απλός περίπατος- μπορεί ακόμη και να παρεμποδίσει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Με βάση τις παρατηρήσεις των ειδικών σε 1.455 άνδρες μέσου όρου ηλικίας 60 ετών, εκείνοι που περπατούν δυναμικά τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα μπορούν ακόμη και να μειώσουν στο μισό το ρυθμό εξέλιξης της νόσου τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο απλός περίπατος δεν φάνηκε να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 31 μήνες 1.455 άνδρες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν 117 περιστατικά υποτροπής της νόσου, μετάστασης στα οστά, καθώς και θανάτων οφειλόμενων στη νόσο.

Οι άνδρες που περπατούσαν ζωηρά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οποιαδήποτε από αυτά τα περιστατικά. «Φαίνεται ότι οι άνδρες που περπατούν ζωηρά μετά τη διάγνωση της νόσου μπορούν να καθυστερήσουν είτε να αποφύγουν την εξέλιξη της νόσου τους», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Erin Richman.

Οι ερευνητές, πάντως, επισημαίνουν ότι η ερμηνεία των ευρημάτων πρέπει να γίνει με περίσκεψη, δεδομένου ότι οι άνδρες που περπατούσαν πιο ζωηρά ήταν παράλληλα πιο νέοι, αδύνατοι και μη καπνιστές, παράγοντες που επίσης μπορούν να παίζουν ρόλο στις διαφορές που παρατήρησαν οι ειδικοί.