Χημικές ουσίες που παρεμποδίζουν την ικανότητα των κουνουπιών να μυρίζουν τους ανθρώπους αναπτύχθηκαν από αμερικανούς ερευνητές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature».

Τα θηλυκά κουνούπια εντοπίζουν το επόμενο γεύμα τους ανιχνεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα στην αναπνοή των ανθρώπων. Έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν απειροελάχιστες αλλαγές στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και να ανιχνεύουν την πηγή προέλευσής του.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια συνέθεσαν χημικές ουσίες που σκοπό έχουν να μπερδεύουν τα κουνούπια και τις δοκίμασαν σε 3 διαφορετικά είδη κουνουπιών τα οποία μεταφέρουν σοβαρές αρρώστιες στον άνθρωπο, όπως την ελονοσία και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν 3 διαφορετικά είδη χημικών που «βραχυκυκλώνουν» τους «ανιχνευτές» διοξειδίου του άνθρακα τους οποίους διαθέτουν τα κουνούπια.

«Αυτά τα χημικά παρέχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για να μειώσουν την επαφή μεταξύ ανθρώπων και κουνουπιών και μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εντομοαπωθητικών», δήλωσε ο καθηγητής Anandasankar Ray από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ο αντίλογος των ερευνητών που δεν συμμετείχαν στην έρευνα είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι το μόνο στοιχείο που ανιχνεύουν τα κουνούπια στον άνθρωπο. Εντοπίζουν επίσης τη μυρωδιά του ιδρώτα και του δέρματος. Επίσης, ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα χημικά τελικά προστατεύουν τους ανθρώπους από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.