Όσοι ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο θα μπορούσαν ακόμη και να εξαλείψουν το πρόβλημα χάνοντας ένα σημαντικό αριθμό κιλών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο χαρακτηρίζεται από τις συχνές διακοπές της αναπνοής λόγω ανεπαρκούς οξυγόνωσης.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» οι ερευνητές από το σουηδικό Πανεπιστήμιο Karolinska παρακολούθησαν 63 υπέρβαρους άνδρες με υπνική άπνοια, ηλικίας 30-65 χρονών. Οι 58 από αυτούς έκαναν δίαιτα (Cambridge Weight Plan) για 9 εβδομάδες, την οποία ακολούθησε ένα ετήσιο πρόγραμμα συμβουλευτικής με σκοπό τη διατήρηση του βάρους.

Μετά από ένα χρόνο, σχεδόν το 50% όσων είχαν διατηρήσει το νέο τους βάρος δεν χρειάζονταν πλέον την ειδική μάσκα-αναπνευστήρα που χρησιμοποιείται για την οξυγόνωση του οργανισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το 10% δεν είχαν πλέον επεισόδια άπνοιας. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η απώλεια βάρους εν γένει -και όχι η συγκεκριμένη δίαιτα- είναι ο λόγος γι’ αυτή τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης των ασθενών.