Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι όσο πιο έντονες και πολλές είναι οι ρυτίδες του προσώπου στην αρχή της εμμηνόπαυσης, τόσο πιο χαμηλή είναι η οστική πυκνότητα του σκελετού. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι ρυτίδες προκαλούν εύθραυστα οστά, αλλά ότι αυτοί οι δύο παράγοντες φαίνεται να συνδέονται στενά μεταξύ τους.

Η δρ. Lubna Pal, ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Yale, επιχείρησε να ελέγξει την υπόθεση του κατά πόσον η κατάσταση του δέρματος και των οστών συσχετίζονται, δεδομένου ότι πρόκειται για ιστούς του οργανισμού με παρόμοια σύσταση και αρχιτεκτονική.

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε 114 γυναίκες 40-60 ετών που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες δεν λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ούτε είχαν κάνει πλαστικές επεμβάσεις.

Οι ερευνητές έλεγξαν την ελαστικότητα του δέρματος στο μέτωπο και τα μάγουλά τους, καθώς και τον αριθμό και το βάθος των ρυτίδων σε 11 σημεία του προσώπου και του λαιμού τους. Παράλληλα, μέτρησαν την οστική πυκνότητα σε περιοχές του σώματος όπως τα ισχία, η μέση και οι φτέρνες.

Διαπίστωσαν ότι όσο πιο σφιχτή και ελαστική ήταν η επιδερμίδα του προσώπου, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η οστική πυκνότητα των γυναικών που εξετάστηκαν.

Αν και τα συμπεράσματα της έρευνας θεωρούνται πρώιμα και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, εντούτοις αξιολογούνται ως πολύ ενδιαφέροντα από τους ειδικούς. Ενδεχομένως μελλοντικά οι ρυτίδες να αποτελούν μέρος ενός τεστ για την οστεοπόρωση.