Τα υπέρβαρα παιδιά που αρέσκονται να παίζουν βιντεοπαιχνίδια ίσως ωφεληθούν αν αντικαταστήσουν τα κλασικά παιχνίδια με πιο ενεργητικές εκδοχές τους, προκειμένου να μην κάθονται όταν παίζουν. Αυτό ήταν το συμπέρασμα νεότερης έρευνας σε 322 παιδιά, ηλικίας 10-14 ετών, από το Πανεπιστήμιο του Auckland στη Νέα Ζηλανδία, που δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υποστηρίζουν πως τα παιδιά θα έπρεπε να παίζουν συχνότερα βιντεοπαιχνίδια. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι ειδικοί συστήνουν τα παιδιά να μην εκτίθενται μπροστά σε μια οθόνη περισσότερο από 2 ώρες καθημερινά.

Με δεδομένο, όμως, ότι τα περισσότερα παιδιά ούτως ή άλλως έχουν πρόσβαση σε βιντεοπαιχνίδια και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, καλό είναι, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Ralph Madison, να επιλέγουν τους πιο ενεργητικούς τύπους παιχνιδιών.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι η ομάδα των παιδιών που έπαιζε «ενεργητικά» βιντεοπαιχνίδια δεν σημείωσε αύξηση βάρους μετά από 6 μήνες, συγκριτικά με την ομάδα των παιδιών που έπαιζαν τα κλασικά (καθιστικά) παιχνίδια. Τα παιδιά της τελευταίας ομάδας είχαν πάρει 0,5-1,5 κιλό μέσα σε 6 μήνες.

Ωστόσο, οι ειδικοί που δεν εμπλέκονται στη συγκεκριμένη έρευνα εξηγούν ότι το ιδανικό είναι τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού προκειμένου να παίξουν και να αθληθούν. Όταν όμως μένουν σε περιοχές που δεν είναι εύκολο να περνούν χρόνο εκτός σπιτιού (π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών ή έλλειψης ασφάλειας), τότε ενδεχομένως η επιλογή ενός πιο ενεργητικού βιντεοπαιχνιδιού να προσφέρει μια εναλλακτική λύση.