Μια απλή τεχνική διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από εξάψεις, εφιδρώσεις και αϋπνία στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εκπαίδευση σε μια τεχνική διαλογισμού μειώνει τη δυσφορία που σχετίζεται με τις εξάψεις και βελτιώνει τη φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική λειτουργία των γυναικών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 110 γυναίκες 47-69 ετών χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας εκπαιδεύτηκαν στην εφαρμογή μιας απλής τεχνικής διαλογισμού, ενώ οι γυναίκες τoυ δεύτερου γκρουπ αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου. Όλες οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το βαθμό που τις ενοχλούσαν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καθώς και για τη συχνότητα με την οποία αυτά εμφανίζονταν.

Μετά από 8 εβδομάδες, οι γυναίκες που είχαν μάθει να διαλογίζονται ανέφεραν μια μέση μείωση της τάξεως του 15% στην ένταση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Για τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου, το ποσοστό αυτό ήταν 7%. Επίσης, οι γυναίκες που έκαναν διαλογισμό ανέφεραν ότι είχαν καλύτερο ύπνο, λιγότερη ανησυχία και στρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Menopause».