Άντζελα ανήκει στην κατηγορία εκείνη των γυναικών που, όταν παχαίνουν, παίρνουν τα κιλά γύρω από τη μέση. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι επιλογές της σε ρούχα είναι προσαρμοσμένες ανάλογα. «Δεν μπορώ να βάλω μπικίνι, απαγορεύονται οι στενές φούστες και τα ψηλόμεσα τζιν, ποτέ φορέματα που σφίγγουν στη μέση, ούτε μεσάτα ταγιέρ. Ουσιαστικά ντύνομαι σαν άνδρας», λέει με παράπονο. Νομίζω ότι αυτό είναι που την πειράζει περισσότερο, το γεγονός ότι δεν έχει τις καμπύλες που είναι συνδεδεμένες με τη γυναικεία φύση.

Γλυπτική σώματος
Η αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς συνδέεται περισσότερο με την ανδρική σωματική διάπλαση, παρά με τη γυναικεία. Ωστόσο, συμβαίνει εξίσου και στα δύο φύλα. Ο σωματότυπος αυτός ονομάζεται «μήλο» και τα καλά νέα -ευτυχώς τελικά υπάρχουν- είναι ότι έχει συνήθως μεγαλύτερη ευκολία να χάνει βάρος σε σύγκριση με άλλους. «Το κοιλιακό λίπος λειώνει ευκολότερα από ό,τι το λίπος που αποθηκεύεται στους μηρούς ή τους γλουτούς», τονίζει η Κάθι Σουίφτ, διευθύντρια Διαιτολογίας του «UltraWellness Center» της Μασαχουσέτης. Τα κακά νέα είναι πως αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης, δηλαδή για ένα σύνολο ασθενειών που ονομάζεται «μεταβολικό σύνδρομο». Αν το πηλίκο της περιφέρειας της μέσης προς την περιφέρεια των γλουτών είναι μεγαλύτερο από 0,85, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του καρδιομεταβολικού συνδρόμου, της προδιάθεσης δηλαδή για ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται στο μισό αν χάσει κανείς 5 πόντους από την περίμετρο της κοιλιάς.
Η φίλη μου έχει άλλον έναν εχθρό να αντιμετωπίσει: την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η μέση μας χάνει τη φινέτσα της. Το δέρμα χαλαρώνει, ενώ συγχρόνως το λίπος συσσωρεύεται. «Είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα των γυναικών που έχουν περάσει τα 30: όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν, δεν καταφέρνουν να χάσουν το έξτρα βάρος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση», γράφει ο γυναικολόγος C.W. Randolph στο βιβλίο «From Belly Fat to Belly Flat». Οι διορθωτικές επεμβάσεις στη μέση είναι η καινούργια τάση στη γλυπτική σώματος στα ιατρεία των δερματολόγων και των πλαστικών χειρουργών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο.

Λιποαποθήκες
Η λύση: Lipomassage

Το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά είναι απειθάρχητο, δηλαδή δεν υπακούει ούτε στη γυμναστική ούτε και στη δίαιτα. Το Lipomassage αναλαμβάνει να αποκαταστήσει το μεταβολισμό των λιποκυττάρων. «Έτσι, τα μετατρέπει από ξεχασμένες λιποαποθήκες σε πηγές ενέργειας για τον οργανισμό», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός
κ. Αναστάσιος Τσεκούρας.
Η διαδικασία: Η θεραπεία πραγματοποιείται σε ιατρείο εξοπλισμένο με το μηχάνημα Endermologie. Οι κύλινδροι, οι οποίοι παγιδεύουν το δέρμα στο μεταξύ τους διάστημα, λειτουργούν με 4 κινήσεις: αδυνάτισμα, σύσφιγξη, γλυπτική και επαναδιανομή του λίπους. Τα ρόλερ του Lipomassage μαλάσσουν με τέτοιον τρόπο, ώστε κάνουν «τοπική γυμναστική» στα λιποκύτταρα. Καθώς τα «άρρωστα» λιποκύτταρα κινητοποιούνται, θεραπεύονται και γίνονται υγιή. Το αποτέλεσμα είναι ένας λιπώδης ιστός με μεταβολισμό που λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό. Για να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα, χρειάζονται 10 έως 15 επαναλήψεις των 35΄, σε συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα.
Τιμή: Το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 60€ τη φορά.

Τοπικό πάχος
Η λύση: Μίνι λιποαναρρόφηση
Όταν το πρόβλημα στη μέση είναι το λίπος, τότε η επέμβαση που συστήνεται είναι μία μίνι τοπική λιποαναρρόφηση. Ωστόσο, για να επανέλθει το δέρμα μετά την αφαίρεση των λιποκυττάρων, η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διατηρείται ελαστικό. Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο με την «υπέρυγρη» τεχνική. «Πρόκειται για την “εξοιδηματική τοπική αναισθησία” (tumescent), η οποία αποτελείται από διάλυμα ξυλoκαΐνης, επινεφρίνης και φυσιoλoγικού oρού», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος. Το διάλυμα αυτό είναι το μυστικό όχι μόνο για την ασφαλή τοπική αναισθησία (ώστε να μη χρειάζεται γενική νάρκωση), αλλά και για τη γρήγορη ανάρρωση από την επέμβαση. «Χάρη σε αυτό πετυχαίνουμε την ταχύτερη σύγκλειση των αγγείων, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι αιμορραγίες και τα αιματώματα, δηλαδή οι μώλωπες που εμφανίζονται συνήθως μετά τη λιποαναρρόφηση».
Η διαδικασία: Ο πλαστικός χειρουργός εγχέει με ενέσεις τον ορό με το αναισθητικό διάλυμα στην πάσχουσα περιοχή. Έτσι, διογκώνεται ο λιπώδης ιστός και η αναρρόφησή του διευκολύνεται. Στη συνέχεια, κάνει μία μικρή τομή και βάζει τη βελόνα που αναρροφά το λιπώδη ιστό. Όταν τελειώσει, περιβάλλει την περιοχή με έναν ελαστικό επίδεσμο, έτσι ώστε το δέρμα να «μαζευτεί» και η πληγή να επουλωθεί. Μετά την επέμβαση το τοπικό αναισθητικό παραμένει για 24 ώρες, ώστε να ελαχιστοποιεί τον πόνο.
Τιμή: Το κόστος ξεκινάει από 1.000€.

Χαλάρωση
Η λύση: Σύσφιγξη με ραδιοσυχνότητες
Φανταστείτε το δέρμα σαν ένα ύφασμα. Όταν τεντώνεται, οι ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης καταστρέφονται. Ειδικότερα, στην περιοχή της κοιλιάς η καταπόνηση είναι μεγάλη, αφού το δέρμα τεντώνεται και συσπάται με όλες τις κινήσεις του σώματος, αλλά και με τις αυξομειώσεις του βάρους. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η απάντηση ήταν το νυστέρι, αφού ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από την περίσσεια του δέρματος ήταν να το αφαιρέσουμε. Σήμερα οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις λειτουργίες του δέρματος και έχουν βρει τρόπο να αποκαταστήσουν την καλή υγεία των ινοβλαστών. «Η απάντηση βρίσκεται στις ραδιοσυχνότητες», μας λέει η δερματολόγος κ. Μαρία Μαυρίδου.
Η διαδικασία: Η εφαρμογή γίνεται στη διάρκεια μίας απλής επίσκεψης στο ιατρείο, χωρίς αναισθησία. «Οι ηλεκτρονικοί παλμοί, στη συχνότητα των ραδιοκυμάτων, μεταφέρουν θερμότητα στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Σε αυτή τη θερμοκρασία, οι ίνες αντιδρούν και οι ινοβλάστες, πιστεύοντας ότι το κολλαγόνο έχει υποστεί βλάβη, δίνουν εντολή να παραχθεί καινούργιο. Αυτό σημαίνει ότι στο πέρασμα του χρόνου το δέρμα θα αποκτά όλο και περισσότερο κολλαγόνο, αλλά και καλύτερης ποιότητας ίνες», εξηγεί η ειδικός. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται 1 μήνα μετά την εφαρμογή και ολοκληρώνονται στους 6. Η εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων ολοκληρώνεται σε 1 συνεδρία. Για να μειωθεί το αίσθημα του καύσου, το μηχάνημα εκπέμπει ψυχρό αέρα.
Τιμή: Η εφαρμογή κοστίζει περίπου 3.000€.

Ραγάδες
Η λύση: Θεραπεία με ρετινοειδή
Όταν το δέρμα τεντώνεται, είτε επειδή αυξήθηκε ξαφνικά το βάρος μας ή το ύψος μας είτε επειδή μείναμε έγκυοι, υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει. Το αποτέλεσμα είναι οι ραγάδες. «Η θεραπεία πρέπει να γίνεται όταν οι ραγάδες είναι ακόμη “φρέσκες”, δηλαδή κόκκινες», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Σπύρος Βλάχος. Και εξηγεί: «Όσο περνάει ο καιρός, τόσο μειώνονται τα ποσοστά επιτυχίας. Οι ραγάδες που είναι ακόμη κόκκινες μπορούν να διορθωθούν μέχρι και κατά 60%. Οι λευκές, οι εγκατεστημένες δηλαδή ραγάδες, έχουν περιθώριο βελτίωσης 30%». Η θεραπεία γίνεται με οξέα της βιταμίνης Α (ρετινοειδή), που βοηθούν το δέρμα να αναπλαστεί και να επισκευάσει τη βλάβη. «Τα δερματικά κύτταρα έχουν ειδικούς υποδοχείς που δέχονται μηνύματα από τις συγκεκριμένες ουσίες. Χάρη σε αυτούς τους υποδοχείς, τα ρετινοειδή παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους και δίνουν νέες οδηγίες. Η επίδρασή τους κάνει το κύτταρο να αναπτύσσεται όπως αν δεν ήταν γερασμένο», καταλήγει ο ειδικός.
Η διαδικασία: Η εφαρμογή γίνεται στο ιατρείο. Ο πλαστικός χειρουργός διαπερνά την περιοχή με χειροκίνητα ρόλερ, που ανοίγουν μικρούς διαύλους στο δέρμα και αυξάνουν την απορρόφηση των δραστικών ουσιών. Η θεραπεία με το medical body roller επαναλαμβάνεται 3 έως 6 φορές, σε απόσταση 10 ημερών μεταξύ τους. Για να μεγιστοποιήσουμε τη δράση της, συνεχίζουμε με επάλειψη με τα κατάλληλα προϊόντα στο σπίτι.
Τιμή: Κάθε επίσκεψη κοστίζει περίπου 100€.

Παχάκια
Η λύση: Ενέσεις μεσοθεραπείας
Για να διορθώσουν το περίγραμμα της μέσης, οι ειδικοί προτείνουν ενέσεις μεσοθεραπείας που κάνουν σύσφιγξη και λιποδιάλυση. «Ανάλογα με την περίπτωση, συνθέτουμε ένα κοκτέιλ μεσοθεραπείας, το οποίο περιλαμβάνει τις δραστικές ουσίες που θα είναι χρήσιμες στο συγκεκριμένο ασθενή», μας λέει η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. Και προσθέτει: «Τα συστατικά που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι η καφεΐνη και το εκχύλισμα αγκινάρας, που έχουν δράση κατά των λιποκυττάρων. Για να πετύχουμε σύσφιγξη και τόνωση της λειτουργίας των ινοβλαστών, χρησιμοποιούμε DMAE, ιντεμπενόνη και βιταμίνη C».
Η διαδικασία: Οι ενέσεις γίνονται στο ιατρείο σε 8 έως 12 επισκέψεις, με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα. Για να γίνει ανώδυνη η διαδικασία, ο γιατρός χρησιμοποιεί το «πιστόλι μεσοθεραπείας», μια συσκευή υψηλής πίεσης που κάνει τις ενέσεις με τέτοια ταχύτητα ώστε σχεδόν δεν γίνονται αντιληπτές. Για να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα, συστείνεται η εφαρμογή της τεχνικής του «body wrap» στο σπίτι: Απλώνουμε στην κοιλιά μια κρέμα αδυνατίσματος με καφεΐνη. Στη συνέχεια, τυλίγουμε την περιοχή με πλαστική μεμβράνη. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό της μεμβράνης, ανοίγουν οι δίαυλοι στην κεράτινη στιβάδα και αυξάνεται η διαπερατότητα της επιδερμίδας. Αφήνουμε τη μεμβράνη για 1 ώρα. Επαναλαμβάνουμε 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.
Τιμή: Το κόστος για κάθε επίσκεψη είναι περίπου 150€.