Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας μελέτησαν με ποιον τρόπο οι τετράποδοι φίλοι μας, οι σκύλοι, ανταποκρίνονται στην προσοχή που τους δίνει ο άνθρωπος, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουν ή αντιδρούν στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έδειξαν ότι οι σκύλοι λειτουργούν με οδηγό ένα συνδυασμό ο οποίος στηρίζεται στις προηγούμενες εμπειρίες τους, στο γενικότερο πλαίσιο της κατάστασης που ζει ο καθένας από αυτούς, καθώς και στις διάφορες ενδείξεις που παίρνουν από εμάς, μέσω των οποίων αντιλαμβάνονται τις διαθέσεις και τη συμπεριφορά μας. Αυτή η τελευταία αντίληψη είναι γραμμένη στα γονίδιά τους, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Monique Udell.

Προκειμένου, λοιπόν, να διαπιστώσουν κατά πόσον η ικανότητα των σκύλων να ερμηνεύουν τις διαθέσεις και τη συμπεριφορά μας είναι έμφυτη ή την αποκτούν κατά τη διάρκεια της συμβίωσής τους μαζί μας, η Monique Udel και η ομάδα της συνέκριναν τις αντιδράσεις των σκύλων (κατοικίδιων και αδέσποτων που ζούσαν σε άσυλα) με αυτές των λύκων, των άγριων δηλαδή «συγγενών» τους.

Πιο συγκεκριμένα, έκαναν δύο πειράματα: Στο ένα συνέκριναν τη συμπεριφορά των ζώων στο να ζητούν φαγητό από ανθρώπους οι οποίοι έδειχναν ότι τα πρόσεχαν και στο άλλο από ανθρώπους οι οποίοι ούτε καν τα κοίταζαν. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τόσο οι εξημερωμένοι σκύλοι όσο και οι άγριοι λύκοι είχαν την ικανότητα να ζητούν τροφή πλησιάζοντας τους ανθρώπους που τους έδειχναν προσοχή.

Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι και οι σκύλοι και οι λύκοι μπορούν να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους με αυτήν των ανθρώπων που έχουν απέναντί τους. Επιπλέον, και τα 2 είδη ζώων έδειξαν ότι βελτιώνουν τις επιδόσεις τους με την εξάσκηση.

Πολύ σημαντικά ήταν και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τους σκύλους που έμεναν σε σπίτια και έρχονταν καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους. Αυτοί ήταν πιο ευαίσθητοι στα ερεθίσματα που προανήγγελλαν την ανθρώπινη προσοχή, συγκριτικά με τους σκύλους που ζούσαν σε καταφύγια. Επίσης, τα αδέσποτα που δεν είχαν καθημερινή τριβή με ανθρώπους είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στο «ζητιάνεμα» τροφής.

Τέλος, όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η ικανότητα των σκύλων να παρακολουθούν τις ενέργειες των ανθρώπων και να ανταποκρίνονται σε αυτές πηγάζει από μια επιθυμία των ζώων να αποδεχθούν τους ανθρώπους ως κοινωνικούς συντρόφους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στη δικτυακή επιστημονική επιθεώρηση «Learning & Behavior».