Κόβουμε ένα κομμάτι (μία χούφτα) από το προζύμι – που έχουμε ήδη φυλαγμένο στο ψυγείο μας – και το αναπιάνουμε. Αναπιάνω σημαίνει ζυμώνω το προζύμι με επιπλέον αλεύρι (το 1/3 της ποσότητας που θα χρησιμοποιήσω για να φτιάξω ψωμί) και χλιαρό νερό. Αφού το ζυμώσουμε, αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 8 ώρες (μία νύχτα συνήθως) μέχρι να γίνει, να διπλασιαστεί δηλαδή σε όγκο. Την επομένη ζυμώνουμε το αναπιασμένο προζύμι με το υπόλοιπο αλεύρι και επιπλέον χλιαρό νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη (για να πάρει ωραίο χρώμα) και 2 – 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις γίνει ελαστική στα χέρια μας. Τότε μπορούμε – σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας – να προσθέσουμε – ίσως και από τις γλάστρες που έχουμε στο μπαλκόνι μας – φρέσκο θυμάρι, φρέσκια ρίγανη, δυόσμο ή διαφόρων ειδών ξηρούς καρπούς χονδροκομμένους, ηλιόσπορους ή ακόμα και ελιές χωρίς το κουκούτσι (προσθέτοντας και λίγη ρίγανη) όπως επίσης και τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας. Πλάθουμε τα καρβέλια μας και τα αφήνουμε για δύο ώρες σκεπασμένα στα ταψιά για να ανέβουν (θέλουν περίπου δύο ώρες). Τέλος θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και από πάνω από το ψωμί και λίγο σουσάμι (περνώντας την επάνω επιφάνεια του ψωμιού μας με λίγο νεράκι λίγο πριν το φουρνίσουμε και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή με παπαρουνόσπορο ή με μαυροκούκι). Το ψωμί στον ηλεκτρικό μας φούρνο ψήνεται στους 180 βαθμούς Κελσίου (για τουλάχιστον 1 ώρα). Όσο ψήνονται τα ψωμιά, τα περνάμε μία με δύο φορές στην επιφάνειά τους με πινέλο βρεγμένο με νερό για να γυαλίσουν.
Υ.Γ. Οι ποσότητες που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ψωμί με μαγιά: Στο 1 κιλό αλεύρου βάζουμε περίπου 30 γραμμάρια νωπής μαγιάς ή 12 με 15 γραμμάρια ξηρής μαγιάς, περίπου 15 γραμμάρια αλατιού, 5 γραμμάρια ζάχαρης 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και περίπου 600 γραμμάρια νερό.
Φτιάχνουμε μόνοι μας ψωμί
Γράφει η Στύλια Καραντζή, Σεφ - Ζαχαροπλάστης και Καθηγήτρια Ζαχαροπλαστικής Τέχνης.