Γεια σας, είμαι 29 χρονών μέσα σε 8 μήνες κατάφερα να χάσω 52 κιλά. Ήμουν 120 και έφτασα στα 68 με σωστή διατροφή από γιατρό. Δεν πρόσεχα όμως και έβαλα τα 16. Τώρα όσες προσπάθειες και να κάνω δεν χάνω. Μήπως έχω χαλάσει το μεταβολισμό μου;
Στέλλα

Είναι γεγονός ότι η τεράστια αυτή απώλεια βάρους επιτεύχθηκε με πολύ υψηλότερη ταχύτητα από ότι συστήνεται. Αποτέλεσμα τέτοιων περιπτώσεων είναι η έντονη απώλεια και μυϊκού ιστού, γεγονός που οδηγεί σε κάθετη πτώση της μεταβολικής δύναμης του οργανισμού και καθιστά πολύ εύκολη την επαναπρόσληψη βάρους. Επίσης, να τονίσω πως όποια δίαιτα και να εφαρμόσεις (την καλύτερη ή τη χειρότερη), αν χάσεις αρκετό βάρος και δεν προσέξεις κατόπιν, τα κιλά αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουν. Αυτό που μπορείς να κάνεις, πέρα από την εφαρμογή ενός ισορροπημένου προγράμματος απώλειας βάρους, είναι να εισάγεις και αρκετή αερόβια άσκηση στη ζωή σου για να αυξήσεις τις ιδιαίτερα πεσμένες μεταβολικές σου ανάγκες.
Υ.Γ. Ένας γιατρός δεν είναι διαιτολόγος! Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει πολύ περιορισμένες γνώσεις για τη διατροφή και δεν αποτελεί εχέγγυο η ιατρική του ταυτότητα για την παροχή των κατάλληλων διατροφικών οδηγιών. Φροντίστε για τέτοια ζητήματα να συμβουλεύεστε πάντα επιστήμονες Διαιτολόγους -Διατροφολόγους.