Μπορούμε να χάσουμε περισσότερα κιλά με τη βοήθεια ενός online προγράμματος στο Ίντερνετ σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως π.χ. τις επισκέψεις στο διαιτολόγο;

Μάλλον ναι, απαντούν οι ερευνητές από το ιαπωνικό Ινστιτούτο Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tsukuba, με βάση τα στοιχεία της μελέτης τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Obesity». Συγκεκριμένα, οι ιάπωνες ειδικοί ανέλυσαν τα στοιχεία 23 σχετικών ερευνών που αφορούσαν προγράμματα αδυνατίσματος με ή χωρίς τη συνδρομή online βοήθειας από κάποιο πρόγραμμα του Ίντερνετ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποκλειστική χρήση διαδικτυακών βοηθημάτων με στόχο την απώλεια βάρους δεν ήταν αποτελεσματική. Από την άλλη μεριά, όμως, η χρήση του Ίντερνετ ως συμπληρωματικού μέσου των επισκέψεων σε διαιτολόγο συνέβαλε στην απώλεια ενός επιπλέον κιλού σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν το Ίντερνετ.

Επίσης, το Διαδίκτuο φάνηκε πιο αποτελεσματικό κυρίως για την απώλεια βάρους και όχι για τη διατήρηση του νέου βάρους. Αν και το Διαδίκτυο δεν φαίνεται ότι μπορεί να υποκαταστήσει τη διαπροσωπική επαφή με έναν ειδικό, εντούτοις φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να αδυνατίσουν. Αρκετοί ειδικοί μάλιστα προβλέπουν ότι θα αποτελέσει το «εργαλείο» του μέλλοντος σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους.