Οι μύωπες μπορεί να έχουν ακόμη και διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν γλαύκωμα, μια νόσο που μπορεί να απειλήσει σοβαρά την όραση, σύμφωνα με νέα έρευνα που συνοψίζει τα αποτελέσματα 11 προηγούμενων σχετικών μελετών.

Το γλαύκωμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε σταδιακή απώλεια της όρασης. Τα διαθέσιμα μέσα αντιμετώπισης (φάρμακα, χειρουργική επέμβαση) μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου, σταθεροποιώντας την οφθαλμική πίεση, αλλά δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την ήδη «χαμένη» όραση.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Ophthalmology», εστίασε στη σύνδεση μεταξύ της μυωπίας και του γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας, της πιο συχνής μορφής της νόσου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι μύωπες είχαν σχεδόν 90% πιθανότητες να έχουν και γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας. Όσοι είχαν πολλούς βαθμούς μυωπίας είχαν και τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ευρήματά τους είναι ενδεικτικά του ότι η μυωπία και το γλαύκωμα συχνά συνυπάρχουν σε έναν ασθενή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το ένα προκαλεί το άλλο.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ενδεχομένως όσοι έχουν υψηλή μυωπία θα πρέπει να εξετάζονται συχνότερα από τον οφθαλμίατρό τους, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών.