Μια νέα θεραπεία που μπορεί να απαλλάξει τα ρούχα -όπως π.χ. τις κάλτσες- από τα μικρόβια δημιουργήθηκε από αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Georgia.

Πρόκειται για ένα αντιμικροβιακό σπρέι που μπορεί να ψεκαστεί πάνω σε υφάσματα και θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία για την αποφυγή των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.Το διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φυσικά και συνθετικά υφάσματα, όπως ρούχα, χαλιά, παπούτσια, ακόμη και πλαστικά.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το σπρέι εξουδετερώνει ένα πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων του σταφυλόκοκκου, του στρεπτόκοκου, του E.coli και των ψευδομονάδων. Αρκεί ένας ψεκασμός για να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών έως και στους 37 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, το διάλυμα διατήρησε τη δραστικότητά του ακόμη και μετά από αρκετά πλυσίματα των υφασμάτων με ζεστό νερό.

Στα πλεονεκτήματά του ανήκει, σύμφωνα με τους ερευνητές, το χαμηλό του κόστος, γεγονός που το καθιστά μια προσιτή λύση για χρήση τόσο σε νοσοκομεία όσο και στο σπίτι.