Ο νικητής στην παραπάνω «κόντρα» δυστυχώς είναι το φαστ φουντ, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις Η.Π.Α. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις λεγόμενες «διατροφικές ερήμους», όπου δεν υπάρχουν σούπερμαρκετ και διατίθεται κατά κύριο λόγο πρόχειρο φαγητό, η κύρια επιλογή των κατοίκων είναι το φαστ φουντ. Από την άλλη μεριά, όμως, στις περιοχές όπου υπάρχουν σουπερμάρκετ (τα οποία θεωρητικά προσφέρουν περισσότερες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές), οι επιλογές των κατοίκων όσον αφορά τη διατροφή τους εξακολουθούν να μη συνδέονται με την υγιεινή διατροφή.

Τα συμπεράσματα των ειδικών βασίστηκαν σε μελέτη των διατροφικών συνηθειών 5.115 ανθρώπων όσον αφορά το πόσο συχνά τρώνε πρόχειρο φαγητό, καθώς και το συνηθισμένο διατροφικό τους μενού κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υγιεινά φαγητά στο σουπερμάρκετ πρέπει να είναι πιο προσιτά όσον αφορά τις τιμές τους, να βρίσκονται σε εμφανή σημεία του καταστήματος, καθώς και να παρουσιάζονται με ελκυστικό τρόπο. Παράλληλα, χρειάζεται μια «διατροφική εκπαίδευση» του πληθυσμού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine».