Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ολοκληρωμένα δόντια -μαζί με συνδετικό ιστό και νεύρα- χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα ποντικών. Εν συνεχεία, εμφύτευσαν επιτυχώς τα δόντια σε ποντίκια. Η εμφύτευση έγινε στην κάτω γνάθο των ποντικιών και σε περίπου 40 μέρες το νέο δόντι είχε «προσαρμοστεί» στο περιβάλλον του στόματος και τα ποντίκια μπορούσαν να μασούν και να δαγκώνουν χωρίς πρόβλημα.

Οι ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τόκιο πιστεύουν ότι το επίτευγμά τους μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ανθρώπινων οργάνων με «πρώτη ύλη» τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ερευνητές πήραν 2 τύπους βλαστικών κυττάρων -πρόκειται για κύτταρα που έχουν την ιδιότητα να διαφοροποιούνται σε όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος- από τους τραπεζίτες των ποντικιών και τους καλλιέργησαν στο εργαστήριο. Για να ελέγξουν το σχήμα και το μέγεθος του δοντιού, τα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε κατάλληλα εκμαγεία που είχαν τις επιθυμητές διαστάσεις.

Στη συνέχεια, τα δόντια που δημιουργήθηκαν τοποθετήθηκαν στην κάτω σιαγόνα ποντικιών ηλικίας ενός μηνός. Οι ερευνητές τονίζουν ότι βασικός παράγοντας για την επιτυχία αυτών των τεχνικών αναγεννητικής ιατρικής είναι να βρεθούν και να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα κύτταρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Public Library of Science».