Τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου μέσα στο περιβάλλον του σπιτιού τους είναι πιο πιθανό να έχουν αναπτυξιακά και μαθησιακά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα βασίστηκε σε δημοσκόπηση του 2007 σε γονείς 55.358 παιδιών κάτω των 12 ετών στις Η.Π.Α. Το 6% των γονιών είπαν ότι στο σπίτι τους ζει ένας καπνιστής, γεγονός που στατιστικά σημαίνει ότι 5 εκατομμύρια παιδιά στην Αμερική εκτίθενται στο καπνό του τσιγάρου στο σπίτι. Οι γονείς που κάπνιζαν ήταν πιο πιθανό να έχουν στο σπίτι ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες ή ένα παιδί το οποίο είχε διαγνωστεί με προβλήματα επιθετικής ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Περίπου το 20% των γονιών που κάπνιζαν είπαν ότι το παιδί τους είχε κάποιο από αυτά τα προβλήματα, ενώ το ίδιο δήλωσε μόνο το 9% των γονιών που δεν κάπνιζαν.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εκτιμούν ότι το παθητικό κάπνισμα συσχετίζεται με μια αύξηση της τάξεως του 51% όσον αφορά την εκδήλωση αυτών των διαταραχών. Παρότι η έρευνα δέχθηκε κριτική επειδή δεν έχει ληφθεί υπόψη ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, το κατά πόσον η μητέρα κάπνιζε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εντούτοις αυτό δεν μειώνει τη σημασία του συμπεράσματος, που είναι ότι οι γονείς πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics».