Αθήνα
«Ο τρελός της Αθήνας»
Με αφορμή την πραγματική ιστορία του Γιάννη του Τρελού, ο Δημ. Καμπούρογλου δημιούργησε μια αριστοφανική φιγούρα που ξεφεύγει από τα όρια του χρόνου. Ο ήρωας είναι ένα πρόσωπο που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγικότητα και με τη φαντασία του ζωντανεύει μνήμες από μία Ελλάδα άλλων εποχών. Αναζητεί τις ρίζες του στα χαλάσματα των αρχαίων ναών, ταξιδεύει μέχρι την εποχή της Μεγάλης Ιδέας, την Αθήνα της προσφυγιάς, του πολέμου και του σήμερα και ονειρεύεται γιορτές και ελευθερία.
Info: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Σάββατο 23/7, ώρα έναρξης: 21.30. Εισιτήριο: 10ευρώ, 8ευρώ (παιδικό, φοιτητικό).
Καβάλα

Η επιστροφή του τελευταίου των ποιητών


«Κάποιος έγραψε πως οι δράκοι πέθαναν, οι νεράιδες γέρασαν, τα φίλτρα έσβησαν και μόνο η λάμψη των ματιών τους έχει μείνει για να μου θυμίζει ότι κάποτε υπήρχε μαγεία.». Το Σάββατο 23 Ιουλίου (στις 22.00Ο), ο Θάνος Ανεστόπουλος επιστρέφει με μία νέα μουσική δουλειά, ύστερα από το ταξίδι του στα «Διάφανα Κρίνα», του συγκροτήματος που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.
Info: Jazz Rock Bar, Φιλελλήνων 9, Καβάλα, τηλ.: 6944-385.736.
Πάρος

«Βoth sides now»

Για όγδοη συνεχή χρονιά η Αίθουσα Τέχνης «Μέδουσα» συνεργάζεται με το «Fotis Art café», δημιούργημα του Φώτη Μέλλιου, που λειτουργεί ως café και χώρος τέχνης. Αυτό το καλοκαίρι και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο χώρο θα παρουσιάζονται έργα της Λίνας Μπέμπη στην έκθεση με τίτλο «Both sides now». Τα έργα είναι δουλεμένα σε δύο επιφάνειες και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να παρατηρηθούν και από τις δύο πλευρές. Η πρώτη επιφάνεια αποτελείται από σχέδια με γραφίτη πάνω σε συνθετικό ρυζόχαρτο, ενώ η δεύτερη από δαντέλες φτιαγμένες με τεχνική χαρτοκοπτικής σε συνθετικό ύφασμα.
Info: «Fotis Art café», Aγιος Δημήτρης-Μπουκαδούρα, Νάουσα Πάρου, τηλ.: 6970-339.326, ώρες λειτουργίας: 10.00-15.00

Πάτμος

Η Αποκάλυψη

Με αφορμή τη θεατρική απόδοση του Βιβλίου της Αποκάλυψης στο Σπήλαιο του Αγ. Ιωάννη στην Πάτμο (26-30 Ιουλίου), το Εργαστήριο Γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γιώργο Χουλιαρά διοργανώνει έκθεση στην Πάτμο με έργα εμπνευσμένα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Τα έργα ανήκουν σε 10 εικαστικούς καλλιτέχνες και θα εκτεθούν στο Κέντρο Ορθοδόξου Πολιτισμού και Πληροφόρησης.
Info: Κέντρο Ορθοδόξου Πολιτισμού και Πληροφόρησης, Σκάλα (λιμάνι Πάτμου), τηλ.: 22470-33.316 και 33.317, site: www.techni-patmos.gr. Διάρκεια έκθεσης: 22-31 Ιουλίου.
Πρέβεζα

Οι Blues Wire live


Την Παρασκευή 29 Ιουλίου (στις 22.00) θα έχουν την ευκαιρία όσοι βρίσκονται στην Πρέβεζα να ακούσουν τους Blues Wire live. Με το σύνθημα «Got blues? Get Blueswire!», το γνωστό ελληνικό συγκρότημα που έχει 20 χρόνια παρουσίας και περισσότερους από 10 δίσκους στο ενεργητικό του, καλεί το κοινό σε μια βραδιά γεμάτη μπλουζ ρυθμούς.
Info: «Blaze», Αγ. Γεωργίου 5α, Πρέβεζα, τηλ.: 6984-929.650.

Χαλκιδική

Μουσικό διήμερο

Το «13ο Πολιτιστικό Καλοκαίρι», που λαμβάνει χώρα στην ορεινή περιοχή Βαρβάρα Χαλκιδικής, θα ανοίξουν στις 29/ 7 ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Χαρούλης, ενώ το Σάββατο 30/7 τη σκυτάλη θα πάρουν ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Παύλος Παυλίδης. Η Κυριακή 31 Ιουλίου θα είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Για τους λάτρεις της κατασκήνωσης υπάρχει χώρος για ελεύθερο κάμπινγκ από την Τετάρτη 27 Ιουλίου. Το Φεστιβάλ αποτελεί μια ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις συναυλίες και να απολαύσετε τη φυσική ομορφιά του τόπου, αλλά και την περίφημη τοπική κουζίνα.
Info: «13ο Πολιτιστικό Καλοκαίρι», Βαρβάρα Χαλκιδικής, Τιμές εισιτηρίων: 20ευρώ (1 ημέρα), 35ευρώ (το διήμερο). Προπώληση: «Μetropolis» Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-250.072, Κοινοτικό Κατάστημα Βαρβάρας, τηλ.: 23720-51.233, Δημαρχείο Ιερισσού, τηλ.: 23773-50.000, Δημοτικό Κατάστημα Αρναίας, τηλ.: 23723-50.121.
Βιβλίο


Όμορφη εκ φύσεως

Εύα-Χρυσάνθη Λιοντήρη, εκδόσεις Μύρτος, 15ευρώ

Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε σπιτικές συνταγές ομορφιάς με φυσικά συστατικά και ελάχιστο κόστος. Ανακαλύψτε το φυτικό βασίλειο, τις ευεργετικές ιδιότητες που κρύβονται στα βότανα, τα φυτά, τα φρούτα και τα λαχανικά και περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας με απαλότητα και σεβασμό. Ασφαλείς και εύκολες λύσεις που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε λαμπερή και καθαρή επιδερμίδα.


Ζοή με όμικρον

Χριστίνα Χρυσανθοπούλου, Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός, 14ευρώ

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της δημοσιογράφου Χριστίνας Χρυσανθοπούλου. Με λόγο γεμάτο ένταση και ρυθμό, η συγγραφέας περιγράφει μια πραγματικότητα ρεαλιστική και επίκαιρη, μιλά για την ξενοφοβία, για την ανάγκη του «άλλου» να γίνει αποδεκτός σε μια καχύποπτη κοινωνία, αλλά και για τη δύναμη της μνήμης και του έρωτα. Η «Ζοή με όμικρον» είναι συνάμα ένας φόρος τιμής στη σύγχρονη οδύσσεια των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα…

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.