Αθήνα
Εναλλακτική κατασκήνωση
Στις 22 Αυγούστου ξεκινά το Δ’ δεκαήμερο της εναλλακτικής καλοκαιρινής κατασκήνωσης «Καλοκαίρι στην πόλη», στον «Ελληνικό Κόσμο». Το Δ’ δεκαήμερο, με τίτλο «Όλου του κόσμου οι μύθοι, ας γίνουν τώρα παραμύθι!», διαρκεί μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της κας Σοφίας Γιαλουράκη, αρχαιολόγου, εκπαιδευτικού και βραβευμένης συγγραφέως, καθώς και της κας Εύης Πίνη, αρχαιολόγου και συγγραφέως. Παραμυθάδες 5 -12 ετών ζουν τα καλύτερα παραμύθια! Βίκινγκς που ταξιδεύουν με τριακόντορο; Κινέζοι επιστήμονες με αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς παρατηρούν τα άστρα; Πώς μπλέκονται όλα αυτά μεταξύ τους;
Info: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Πληροφορίες, κρατήσεις: τηλ.: 212-25.40.650, mail: reservation@ime.gr, site: http://summer.hellenic-cosmos.gr.

«Στο πανί και στο γυαλί»

Ο προαύλειος χώρος του Badminton μεταμορφώνεται σε μία όαση δροσιάς για αξέχαστες καλοκαιρινές βραδιές. Καταξιωμένοι ερμηνευτές, νέοι του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και δημοφιλείς ηθοποιοί, συμμετέχουν σε μία σειρά συναυλιών με τίτλο «Στο πανί και στο γυαλί», που εμπνέονται από τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου και της μικρής οθόνης. Στις 3, 4 & 5 Αυγούστου ο Γιάννης Ντουνιάς με τη Βάλια Τσιριώτη καλούνται να ερμηνεύσουν τα θρυλικά τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη από τον κινηματογράφο, ενώ στις 25, 26 & 27 Αυγούστου θα απολαύσετε ένα αφιέρωμα στη Ρένα Βλαχοπούλου με τις Μπέσυ Μάλφα και Ματθίλδη Μαγγίρα.
Info: Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή. Τηλ.: 211-10.10.000, www.badmintontheater.gr. Εισιτήριο: 20Ε. Προπώληση: 210-88.40.600, www.ticketnet.gr, ταμεία θεάτρου Badminton, καταστήματα Public.
Θάσος

Θέατρο

«Σε ένα μακρινό βασίλειο, ο Βασιλιάς φροντίζοντας μόνο για την καλοπέρασή του, έχει αδειάσει το θησαυροφυλάκιο της χώρας. Οι κάτοικοι υποφέρουν και εγκαταλείπουν τον τόπο τους μέχρι που ο γιος του αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του». Εκατό χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευσή του, το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα φέρνει στο κοινό μία ιστορία με επίκαιρα μηνύματα. Παρακολουθήστε στις 22 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του ομώνυμου φεστιβάλ, μία παράσταση από την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.
Info: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Θάσος. Τηλ.: 2510-620.566 και 516.014. Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ: www.philippifestival.gr.
Θεσσαλονίκη

Ξεναγήσεις

Με μία σειρά ξεναγήσεων στις εκθέσεις «Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Τα κινήματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας (1900-1930)» στη Μονή Λαζαριστών και «Ανησυχητικές Μούσες» στο Λιμάνι, υποδέχονται τους επισκέπτες τους το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες από τους μουσειοπαιδαγωγούς του ΚΜΣΤ και τους επιμελητές των εκθέσεων.
Info: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη. Τηλ.: 2310-589.140-1 & 3, www.greekstatemuseum.com. Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310-593.270, www.cact.gr. Είσοδος: 3Ε, 1,5Ε (φοιτητικό), 1Ε (ομαδικό), δωρεάν σε κατόχους ειδικών καρτών.

Καστοριά

33ο River Party

Το μεγαλύτερο και μακροβιότερο φεστιβάλ της Ελλάδας εκτός Αθήνας, έρχεται για μία ακόμα χρονιά. Χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα, αλλά και τις γειτονικές χώρες κατακλύζουν για 5 μέρες το Νεστόριο Καστοριάς. Από τις 3 μέχρι και τις 7 Αυγούστου στα 3 stages του River Party, στις όχθες του Αλιάκμονα θα τραγουδήσουν πολλοί αγαπημένοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Locomondo, Ψαραντώνης, Αγγελάκας, Παπακωνσταντίνου, Μουζουράκης, Τσαλιγοπούλου. Κολυμπήστε στα νερά του Αλιάκμονα, ακούστε τους αγαπημένους σας τραγουδιστές και παρακολουθήστε τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα δώσουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες όχι μόνο τις νύχτες, αλλά και τις μέρες.
Info: www.riverparty.org/new.
Κατερίνη

Θέατρο

Με τιμώμενη χώρα την Ισπανία, το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου γιορτάζει τα 40 χρόνια του και μεταξύ άλλων θα φιλοξενήσει στις 20/08 στο αρχαίο θέατρο την επιτυχημένη παράσταση του θεάτρου «Άττις» «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. Η ιστορία του ημίθεου που έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους και τιμωρήθηκε με το αιώνιο μαρτύριο να δεθεί σε έναν βράχο και να κατασπαράζεται καθημερινά από έναν αετό, είναι η δεύτερη παράσταση του Κύκλου «Προμηθέας» και η ελληνική συμμετοχή στην ξεχωριστή αυτή καλλιτεχνική συνεργασία.
Info: Αρχαίο θέατρο Δίου. Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, Σανταρόζα 1, Κατερίνη. Τηλ.: 23510-76041 www.festivalolympou.gr. Εισιτήρια: 15Ε, 10Ε (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων)
Νάξος

«Συρτάρι ΧΧΙΙ, Φωτογραφίες σε αποσύνθεση»

Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου, οργανώνεται μια έκθεση στον Πύργο Μπαζαίου. Φέτος, οι διοργανωτές ανατρέχουν στο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και μαζί με τους επιμελητές του ανασύρουν ένα πρωτότυπο και αξιοπρόσεχτο υλικό. Η «ομορφιά» της φθοράς απετέλεσε την πηγή έμπνευσης για τον φωτογράφο Λεωνίδα Κουργιαντάκη. Τα «κατεστραμμένα» αρνητικά προσεγγίζονται εκ νέου και αποτυπώνονται σε εικόνες με έντονο αισθητικό ενδιαφέρον. Το έναυσμα για την πραγματοποίηση της έκθεσης, έδωσε το περιεχόμενο του συρταριού νούμερο ΧΧΙΙ, το περιεχόμενο του οποίου αποτελεί τμήμα των αρχείων γνωστών φωτογράφων, όπως του Νικόλαου Τομπάζη, του Δημήτρη Χαρισιάδη, του Περικλή Παπαχατζιδάκη και της Nelly’s.
Info: Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. κεντρικού δρόμου (ενώνει τη Χώρα της Νάξου με τη νησιωτική ενδοχώρα), Κάμπος Αγιασσού, τηλ.: 22850-31.402 www.bazeostower.gr. Ωράριο: Καθημερινά 10:00–17:00. Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουλίου – 2 Σεπτεμβρίου.
Πόρος

Έκθεση ζωγραφικής

Η γκαλερί CITRONNE στον Πόρο θα φιλοξενήσει από τις 16 Ιουλίου έως και τις 12 Σεπτεμβρίου την ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου. Η έκθεση με τίτλο «The Space Between Us» φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νεοσύστατο περιβάλλον διαλόγου μεταξύ των έργων και των θεατών. Τα τοπία είναι αφηρημένα, εσωτερικά και με μια έντονη πνευματικότητα, σχεδόν ονειρικά. Το άτομο, η ανθρώπινη φιγούρα εισάγεται μέσα στο χώρο, δημιουργώντας μια σύνθεση διαλεκτική, γεμάτη αντιπαραθέσεις, μεταμορφώσεις και ευμετάβλητες ισορροπίες. Στο έργο του Γιάννη Αδαμάκου, η ανθρώπινη μορφή υπόκειται σε μια συνεχή διαδικασία αφαίρεσης και μετάλλαξης.
Info: «Citronne», Παραλία Πόρου, τηλ.: 22980-22.401, 6979-98.96.84, www.citronne.com
Χανιά

Αγροτικός Αύγουστος 2011

Ο Δήμος Χανίων με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνουν τον «Αγροτικό Αύγουστο 2011», έναν κύκλο δράσεων με σημαντικότερη την Παγκρήτια Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων, Ειδών Λαϊκής Τέχνης και Τουριστικού Προϊόντος. Στόχος είναι η προβολή και η ανάδειξη ποιοτικών προϊόντων της Κρήτης. Ο Αγροτικός Αύγουστος θα πραγματοποιηθεί στην Δυτική Τάφρο του Ενετικού Λιμένα Χανίων από τις 5 έως τις 9 Αυγούστου με θέμα Συμβολαιακή Γεωργία.
Info: Εκτελεστική και Διαχειριστική Επιτροπή «Αγροτικός Αύγουστος 2011», Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Γαλατάς. Τηλ.: 28213-41.136 και 41.173 (κα. Στέλλα Χριστινάκη, κ. Στέφανο Γιατρουδάκη), e-mail: agraugust@chania.gr. Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: 5/8: 20.00-23.30 (εγκαίνια έκθεσης), 6/8: 19.30-23.30, 7/8: 19.30-23.30, 8/8: 19.30-23.30, 9/8: 19.30-23.30.
Χίος

«Citrus, Άρωμα μνήμης»

Το «Citrus, Άρωμα μνήμης» στη Χίο οργανώνει εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους: Από Τετάρτη 3 έως Σάββατο 6 Αυγούστου (στις 19.00) παρουσιάζει την παιδική θεατρική παράσταση «Η Φεγγαρόσουπα». Στις 13 Αυγούστου (στις 21.00) ο Στρατής Βογιατζής μετά από 4 περίπου χρόνια δουλειάς, παρουσιάζει φωτογραφίες και βίντεο με τίτλο «Άνθρωποι της θάλασσας». «Η αίσθηση του αγνώστου, το μυρμήγκιασμα στο κορμί, η ζωή που χρωματίζεται ξαφνικά από μια απίστευτη ενεργητικότητα, τα συναισθήματα που στριφογυρνάνε με την οσμή του ταξιδιού, όλα είναι εκεί όταν αρχίζει να ξανοίγεται το καΐκι», λέει ο ίδιος. Στις 20 Αυγούστου (στις 21.00) μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο του Μπαρόκ με θέμα «Το ερωτευμένο αηδονάκι».
Info: «Citrus, Άρωμα μνήμης», Αργέντη 9-11 Κάμπος, Χίος , Ελλάδα, τηλ.: 22710- 31.513, για ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: http://citrus-chios.gr/el/events.html.
Βιβλία

«Αν δεν υπήρχαν τα δάση, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε»,

Σπύρος Ντάφης, το βιβλίο εκδόθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Λαυρεντιάδη, 30Ε

Η μεγάλη ποικιλία δασών της χώρας, από το ημιερημικό οικοσύστημα του φοινικόδασους στο Βάι της Κρήτης, έως τα καθαρά μεσευρωπαϊκά και σκανδιναβικά οικοσυστήματα των ψυχρόβιων δασών της σημύδας, της ερυθρελάτης και της δασικής πεύκης στην οροσειρά της Ροδόπης, καθώς, επίσης, οι ωφέλειες που πηγάζουν από το δάσος και επηρεάζουν τη ζωή μας, παρουσιάζονται στο νέο βιβλίο του κ. Σπύρου Ντάφη, ομότιμου καθηγητή Δασολογίας ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων. Το βιβλίο διατίθεται από το ΜΓΦΙ (210 8015870).

Anticancer: Ένας νέος τρόπος ζωής
Νταβίντ Σερβάν – Σρεμπέρ, εκδόσεις Ψυχογιός, 20,29Ε

Όταν ο Νταβίντ Σερβάν-Σρεμπέρ, γιατρός και ερευνητής, ανακάλυψε ότι έχει καρκίνο στον εγκέφαλο, είδε τη ζωή του να ανατρέπεται. Mε όπλα του την ιατρική επιστήμη, τη γνώση των τρόπων αυτοΐασης του οργανισμού και το μεγάλο πόθο του για ζωή, ο Σρεμπέρ πέρασε από την ανάρρωση στην ίαση και κατόπιν στην υποτροπή, για να καταλήξει θεραπευμένος και πιο δυνατός. Στο βιβλίο περιγράφει τι είναι αυτό που υποκινεί και θρέφει την ασθένεια του καρκίνου και πώς εμείς μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνισή της και να αποδυναμώσουμε τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται μέσα μας. O συγγραφέας έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιουλίου, σε ηλικία 50 ετών. Από την πώληση κάθε αντιτύπου του βιβλίου, 1E διατίθεται για την υποστήριξη του έργου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.