Είναι πλέον γνωστό ότι το ενδοκοιλιακό λίπος είναι επιβλαβές για την υγεία, απειλεί την καρδιά και συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη, καθώς περιβάλλει τα ζωτικά όργανα βαθιά στην κοιλιά (σπλαχνικό λίπος). Οι ερευνητές από το Wake Forest Baptist Medical Center ανακάλυψαν ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος είναι η ήπια σωματική δραστηριότητα και η κατανάλωση περισσότερων διαλυτών φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα και όσπρια.

Η έρευνά τους βασίστηκε στην πενταετή παρακολούθηση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής 1.114 συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό Obesity.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια φυτικών ινών που καταναλώνονταν σε μια ημέρα, το σπλαχνικό λίπος μειώθηκε κατά 3,7% σε μια πενταετία. Σύμφωνα με τους ερευνητές 10 γραμμάρια φυτικών ινών αντιστοιχούν σε δυο μικρά μήλα, ένα φλιτζάνι αρακά και μισό φλιτζάνι φασόλια.

Επιπλέον, η έρευνά τους έδειξε ότι η συστηματική φυσική άσκηση (30΄ δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα) είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του σπλαχνικού λίπους κατά 7,4% την ίδια χρονική περίοδο.