Μια δόση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη μύτη μπορεί να προσφέρει άμεση, αν και παροδική, ανακούφιση στους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η έρευνα διεξήχθη σε 348 ενηλίκους με αλλεργία, π.χ. στη σκόνη, τα κατοικίδια ή τη μούχλα.

Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα εκείνων που λάμβαναν τη μεγαλύτερη δόση CO2 για περίπου 10΄΄ ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση των συμπτωμάτων τους σε σύγκριση με όσους λάμβαναν placebo. Η διάρκεια της βελτίωσης ήταν περίπου 4 ώρες.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Capnia Inc. στην Καλιφόρνια, που μελετά το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει ένα ρινικό σπρέι διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον εφόσον ξεπεραστούν ορισμένα προβλήματα όσον αφορά τη λήψη του (π.χ. ενοχλήσεις, όπως δακρύρροια και πονοκέφαλος).

Προς το παρόν η θεραπεία παραμένει πειραματική. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους αλλεργιολόγους, δεν φαίνεται τόσο θεαματική, δεδομένου ότι η διάρκεια δράσης των «κλασικών» αντιισταμινικών που χορηγούνται στην αλλεργική ρινίτιδα είναι πολύ μεγαλύτερη από 4 ώρες.