Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer
*Την Τετάρτη 21/9 (Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για Ανοϊκούς Ασθενείς στο Μαρούσι και σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (στις 18.00) με θέμα «Νόσος Αλτσχάιμερ, η πρόκληση του 21ου αιώνα». Παράλληλα, θα γίνουν και τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών.
*Την Κυριακή 25/9 στην Πλατεία Συντάγματος (στις 10.00) θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά συμβολική πορεία με κεντρικό σύνθημα «Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα-βήμα», με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών, μελών ΚΑΠΗ και με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων.
*Την Κυριακή 25/9 στο Ζάππειο Μέγαρο (11.00-18.00) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα αφιερωμένη στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, η οποία θα περιλαμβάνει και δραστηριότητες, όπως τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών, ερωτήσεις από το κοινό σε ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, ομάδες φυσικής άσκησης, ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με οθόνες αφής (πρόγραμμα SOCIABLE).
Info: «Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών», M. Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33, Αθήνα, τηλ: 210-70.13.271, www.alzheimerathens.gr .
Κοινωνική προσφορά

Πανελλήνιος Αντικαρκινικός Έρανος

Ο Πανελλήνιος Αντικαρκινικός Έρανος για το 2011 έχει ξεκινήσει από τις 12/9 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 26/10. Στα 53 χρόνια λειτουργίας της, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προστατεύει με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου την υγεία των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Για τις ανάγκες του εράνου έχει ανοίξει στο Κεντρικό Κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος ειδικός λογαριασμός με την ένδειξη «Πανελλήνιος Έρανος 2011» (αριθμός λογαριασμού 040/483122-52), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής SMS στο 19050, που θα ενεργοποιηθεί για το χρονικό διάστημα 19-25/9.
Info: Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Αν. Τσόχα 18-20, τηλ.: 210-38.26.600.
Εθελοντισμός

10η Γιορτή Εθελοντισμού


Με μήνυμα «Όλος ο κόσμος μια αγκαλιά!», 50 εθελοντικοί οργανισμοί και οι εθελοντές τους μας προσκαλούν για 10η συνεχή χρονιά σε μια ανοιχτή γιορτή για τον Εθελοντισμό το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο των εθελοντικών οργανισμών, σε ανοιχτή έκθεση ενημερωτικού υλικού στον πεζόδρομο του Θησείου, ενώ θέατρο δρόμου, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια θα γεμίσουν με ρυθμό τη γιορτή. Επίσης, εκεί θα βρίσκεται (10.00-16.00) η «Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Εξέτασης για HIV» της PRAKSIS. Η γιορτή θα κλείσει με συναυλίες από τα «Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων» και το συγκρότημα «ΤΡΙΦΩΝΟ».
Info: Πεζόδρομος Αποστόλου Παύλου, Θησείο (10.00–22.00).
Θέατρο

Ανοιχτές πρόβες

Η παράσταση «Μικρός Έγιολφ» του Ερρίκου Ίψεν ανεβαίνει στο Θέατρο «Πόρτα» αρχές του 2012 από την ομάδα «Grasshopper» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Με αφορμή, λοιπόν, την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εργασίας πάνω στο έργο, οι συντελεστές της παράστασης καλούν το κοινό σε 5 τελικές ανοιχτές πρόβες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 14 έως 18 Σεπτεμβρίου στο εν λόγω θέατρο με ελεύθερη είσοδο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Info: Θέατρο «ΠΟΡΤΑ», Μεσογείων 59, www.portatheatre.gr/greek/index.htm
Μουσική

Η Λυρική πάει βόλτα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή βγαίνει στους δρόμους και παρουσιάζει το πρόγραμμα «Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα» έως 2 Οκτωβρίου. Στο πρόγραμμα αυτό το «Λυρικό Λεωφορείο», ένα λεωφορείο με ανοιχτή οροφή, μεταφέρει μονωδούς και χορωδούς της ΕΛΣ, που στη διαδρομή και στις στάσεις ερμηνεύουν αποσπάσματα από γνωστές όπερες. Παράλληλα, στις «Λυρικές Βραδιές», που πραγματοποιούνται σε πλατείες της Αθήνας, το καλλιτεχνικό προσωπικό ερμηνεύει κομμάτια από όπερες. Τέλος, μπορείτε να απολαύσετε και το μπαλέτο της Λυρικής στο «Χορό στις Πλατείες».
Info: Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο «Ολύμπια», Ακαδημίας 59-61, τηλ.: 210-36.62.100, 36.12.461, 36.43.725. www.nationalopera.gr.
Θεσσαλονίκη

3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

Με γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις- Make it new», η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί 18 Σεπτεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου με κύριο διοργανωτή το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μέσα από την «Κίνηση των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» – 5Μ (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ). Με την προσοχή στραμμένη στη Μεσόγειο, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της, η φετινή διοργάνωση αναπτύσσεται σε όλη την πόλη και αποτελείται από κεντρικό και παράλληλο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εκθέσεις, διεθνές εργαστήριo νέων καλλιτεχνών, φεστιβάλ performance, φιλοξενούμενες δράσεις και ένα συμπόσιο.
Info: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη. www.greekstatemuseum.com.
Ζάκυνθος

Βιολογική Γεωργία και Αγρο-Οικο-Τουρισμός

Το Διεθνές Συνέδριο του Μεσογειακού Τμήματος της IFOAM (AgriBioMediterraneo) για τη Βιολογική Γεωργία και τον Αγρο-Οικο-Τουρισμό στη Μεσόγειο διοργανώνει ο οργανισμός ΔΗΩ 16-18 Σεπτεμβρίου στη Ζάκυνθο. Το συνέδριο θα καλύπτει ενότητες, όπως βιολογική γεωργία, αγρο-οικο τουρισμός, βιοποικιλότητα, προστατευόμενες περιοχές, τοπικές αγορές και απευθείας εμπορία, βιολογικά εστιατόρια, εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη, νομοθεσία βιολογικής γεωργίας, πράσινη οικονομία.
Info: Οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, Αριστοτέλους 38, Αθήνα, τηλ.: 210-82.24.384. www.dionet.gr. IFOAM – AgriBioMediterraneo www.ifoam.org/about_ifoam/around_world/agribiomediterraneo.
Βιβλίο

Αρωματικά φυτά και βότανα

Καλλιεργήστε τα δώρα της φύσης στον κήπο σας
Judyth McLeod, Meredith Kiton, Steven Bradley, Val Bradley, Geoffrey Burnie, John Fenton-Smith, Denise Greig, Alison Haynes, Meredith Kirton
Μετάφραση, επιμέλεια: Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος
Modern Times, 24,13ευρώ

Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη μαγειρική, τη φαρμακευτική, την αρωματοποιία. Είτε έχετε λίγες γλάστρες στη βεράντα σας είτε έναν κήπο με δέντρα, θάμνους και λαχανικά, στο βιβλίο θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για να ευδοκιμήσουν τα δικά σας αρωματικά φυτά και βότανα.
Επίσης, θα βρείτε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να χρησιμοποιήσετε αυτά τα φυτά στη μαγειρική, για να αρωματίσετε το σπίτι σας, ακόμη και για να παρασκευάσετε καθαριστικά και βιολογικά φυτοφάρμακα.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.