Η συχνή κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού σε μεγαλύτερη ηλικία κατά 40%, υποστηρίζουν γερμανοί ερευνητές. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν τρόφιμα και σπόροι που είναι πλούσια σε συστατικά που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα (διατροφικά οιστρογόνα), μεταξύ των οποίων πολύ σημαντικά θεωρούνται οι λιγνάνες. Ο λιναρόσπορος είναι εξαιρετικά πλούσιος σε λιγνάνες.

Διαπίστωσαν ότι τα φυτοοιστρογόνα επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα και τα εξουδετερώνουν. Επίσης, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία νέων όγκων, επειδή παρεμποδίζουν το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων που θα τους αιματώσουν.

Τα ευρήματα των ειδικών από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη βασίζονται στη μελέτη 1.000 γυναικών που διαγνώστηκαν με προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού.

Οι ειδικοί εξέτασαν τα επίπεδα της εντερολακτόνης των γυναικών. Πρόκειται για τον μεταβολίτη στον οποίο μετατρέπονται τα φυτοοιστρογόνα όταν εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα. Διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός θνησιμότητας για τις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα εντερολακτόνης ήταν μειωμένος κατά 40% συγκριτικά με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αυτής της ουσίας.

Η έρευνα ενδεχομένως να απαντά και στο γιατί οι Ασιάτισσες –η διατροφή των οποίων περιέχει φυτοοιστρογόνα από τη σόγια- έχουν μικρότερη συχνότητα καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία αφορούν τους αρνητικούς για οιστρογονικούς υποδοχείς όγκους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Oncology».

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: